Gorivo na benzinskim pumpama u BiH će pojeftiniti kada rafinerije snize cijene

Samo je pitanje vremena kada će rafinerije koje posluju s naftnim kompanijama u BiH utjecati na smanjenje maloprodajnih cijena benzina i dizela na benzinskim pumpama, kazao je za Klix.ba federalni ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović komentarišući opadanje cijena nafte na svjetskom tržištu treću sedmicu zaredom.

Vujanović je napomenuo da se u BiH prometuje proizvodima koji su proizvod rafinacije, odnosno da su benzin i dizel koji se prodaje na benzinskim pumpama u BiH proizvod rada rafinerija iz regiona.

Iako su cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo zabilježile rast ovog mjeseca, cijena barela nafte u svijetu konstantno pada.

Prije tri sedmice cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok je na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

Krajem prošle sedmice cijena nafte na londonskoj berzi je pala za 2,7 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,3 posto, tačnije na 67,60 dolara.

“Pitanje je koliko će vremena proći da rafinerije odgovore sa svojim proizvodima rafinacije, odnosno benzinom i dizelom, u sektoru maloprodaje. Prošle su tri sedmice od pada cijena na svjetskom tržištu, pa je za očekivati da se i kod cijene snize u narednom periodu”, rekao je Vujanović.

On ističe da je na bh. tržištu najbitnije pratiti cijene nafte u rafinerijama koje su od važnosti za BiH.

“To su rafinerije u Rijeci, Sisku i Pančevu, a tu je INa sa skladištem u Podlugovima. Čeka se odziv rafinerija na veleprodajnu cijenu, koja će onda utjecati na maloprodajnu. Pitanje je i koliki su kontigenti koje nabavaljaju naftne kompanije”, dodao je ministar trgovine u Vladi FBiH.

Prema mišljenju stručnim izvještajima, cijene nafte padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za energentima, dok bi ponuda nafte krajem godine mogla porasti.

Sve do početka oktobra cijene su nafte rasle, piše Hina, zbog najave sankcija SAD-a na iranski naftni sektor početkom studenoga, što je podržavalo strahovanja da će ponuda na svjetskim tržištima biti znatno manja nego potražnja.

Posljednjih sedmica ta su strahovanja splasnula, među ostalim, zbog najave Saudijske Arabije da može povećati proizvodnju ako to bude potrebno.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je prošle sedmice da je stanje na tržištu nafte “dobro”. Dodao je i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća proizvodnju za milijun do dva milijuna barela dnevno.

Cijena jednog litra benzina u BiH danas iznosi, zavisno do kompanije, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *