Firme nezadovoljne poslovnom situacijom u BiH, nadaju se boljem poslovanju

Rezultati ovogodišnjeg privrednog istraživanja, koje je provelo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK) u suradnji s kompanijom Deloitte BiH, pokazali su da su forme nezadovoljne poslovnom situacijom, ali da su ipak optimistični kada je riječ o poslovnom razvoju vlastitih poduzeća.

U istraživanju je sudjelovala 81 firma, a trenutnu poslovnu situaciju u zemlji većina ispitanika – 52 posto, ocjenjuje kao lošu. S druge strane, 43 posto njih smatra da je situacija u privredi zadovoljavajuća, a samo pet posto da je dobra, prenosi Blic.rs.

Kada je riječ o izgledima privrede BiH u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, 30 posto očekuje da će se situacija poboljšati, a 70 posto da će ostati nepromijenjena ili se čak pogoršati.

S druge strane, trenutno poslovanje vlastite kompanije 53 posto sudionika u istraživanju ocjenjuje kao dobro, a 44 posto kao zadovoljavajuće.

U poređenju s istraživanjima iz prethodnih godina, ova pozitivna ocjena je u stalnom porastu. Ukupno 80 posto ispitanika u tekućoj godini očekuje bolji poslovni razvoj vlastite firme nego u prethodnoj, a 20 posto polazi od toga da će situacija u firmi ostati nepromijenjena.

Nijedna firma ne očekuje pogoršanje svog poslovnog razvoja. Čak 83 posto ispitanih očekuje povećanje prometa, 16 posto smatra da će se razvoj prometa ostati nepromijenjen, dok samo jedan posto očekuje smanjenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *