Federalni ministar Zukan Helez: Više nema revizije po metodu „nemoj ovoga“

Borački ministar kaže kako ni sam ne zna šta radi Tim za koordinaciju, koji je samo za pola prošle godine potrošio više od 31.000 KM

Federalni premijer Nermin Nikšić, ministar za pitanja boraca Zukan Helez i predsjednik FBiH Živko Budimir u utorak će razgovarati o izmjenama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (BiH).

Paušali i dnevnice

Sastanak je sazvan na inicijativu Vlade FBiH, koja je zaključila da treba ukinuti Tim za koordinaciju revizije boraca, čiji su rezultati rada ravni nuli, a troškovi ogromni. Osam članova tog tima mjesečno prima po 400 KM naknada, a samo u drugom polugodištu prošle godine naplatili su više od 31.000 KM na ime paušala, putnih troškova i dnevnica.

Tim je formiran nakon donošenja Zakona o reviziji boraca za vrijeme prošlog saziva Vlade FBiH, ali njime su ovlasti da kontrolira ovaj proces, uz ministra za boračka pitanja, tada date i bivšoj predsjednici Federacije Borjani Krišto. Nikšićeva vlada, pak, stanovišta je da ovlasti treba dati jedino resornom ministru koji je i najodgovorniji za provedbu revizije, s tim što se s takvim rješenjem treba složiti i Budimir.

Ministar Helez očekuje pozitivan ishod razgovora s Budimirom te u razgovoru za naš list potcrtava da je uloga Tima, prema dosadašnjim zakonskim rješenjima, bila da koordinira aktivnosti između revizorskih timova na terenu, ministra i predsjednika FBiH.

Politički dogovor

– Međutim, u suštini, ja zaista ne znam šta oni rade i koordiniraju. Ima tu i čestitih ljudi, ali znam da je jedina uloga pojedinih članova bila da nazovu nekoga na terenu i kažu da određenom korisniku prava ne smije ukinuti to pravo. BiH je mala država i, ako bih ja dozvolio da se ide metodom „nemoj mi ovoga ili onoga“, onda nikoga ne bismo izveli iz prava i to više nikada nećemo tako raditi – kaže Helez.

On navodi da će ubuduće u revizorske timove biti učlanjeni isključivo oni koji će ovaj posao raditi pošteno, pa, ako treba, dobivat će i stimulaciju, ali za one koji ne budu radili slijedit će kazne. Također, jedan od ministrovih ciljeva je da se ubuduće u timovima angažiraju nezaposleni ljudi.

– Prijedlog izmjena Zakona je već u prednacrtu i priveden je kraju, znači spreman za proceduru u Vladi, a potom i Parlamentu FBiH. Samo mi sad treba ovaj politički dogovor s predsjednikom Federacije i vjerujem da ćemo se dogovoriti bez problema – kaže Helez.

 

Kako je prijetila Borjana Krišto

Ministar Helez siguran je da su brojni lažni korisnici uvedeni u prava zahvaljujući bivšim vlastima koje su na taj način dobivale izbore.

– Dakle, mi sad treba da izvedemo iz prava one koje su uveli naši prethodnici. Znate kako je bilo, naprimjer, bivša predsjednica FBiH nazove i kaže da će raspustiti i Vladu i Parlament ako se tamo nekog kapitalca dirne i onda se to tako zaustavi izvođenje iz prava jednog, drugog, trećeg, itd. – ističe Helez.

Prvo provjera sa svjedocima

Helez je obradovan, kako kaže, podrškom koju je dobio od temeljnih boračkih organizacija da se provede revizija boraca te da se prioritetno provjere svi korisnici koji su pravo na boračke naknade ostvarili uz dvoje svjedoka. Ukoliko prođu zakonske izmjene, ovim osobama će, najvjerovatnije, biti ukinute isplate dok ne dokažu da su pravi korisnici.

Ko su članovi Koordinacijskog tima

Revizorski tim za koordinaciju formiran je u junu prošle godine odlukom Borjane Krišto i u njemu je do sada sjedilo po četvero Bošnjaka i Hrvata. Predstavnici resornog ministarstva u tom timu su Nezim Ćatić i Dragana Medić, a kabineta predsjednice i potpredsjednika FbiH Pavo Šljivić i Refik Begić. Lazar Martinović je član ispred Udruge nositelja ratnih odličja „Red hrvatskog trolista“, Midhat Hodžić ispred Saveza RVIBiH, Dragan Radić ispred HVIDRAe i Nermana Sofović ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

 

(Dnevni avaz)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *