Federalni inspektori kaznili vlasnike benzinskih pumpi sa 310.320 KM

Federalni inspektori su u posljednjih tridesetak dana od 105 kontroliranih benzinskih pumpi kaznili njih 91 jer nisu bile uvezane u sistem koji omogućava stalni nadzor kvaliteta goriva te kontrolu prometa naftom i naftnim derivatima. Inspektori su ukupno izdali 182 prekršajna naloga u vrijednosti od 310.320 KM.

Pravilnik kojim je benzinskim pumpama naloženo da ugrade mjerne instrumente i tako se uvežu u bazu pri Federalnom ministarstvu trgovine stupio je na snagu u aprilu, a ostavljeno im je mjesec da to i urade.

No, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak ističe da ni nakon tog roka većina pumpi i dalje nije uvezana u sistem pa su počeli s izdavanjem prekršajnih naloga.

– Sve pumpe koje u roku od 30 dana od izdavanja prekršajnog naloga ne ispoštuju zakon i ne ugrade mjerne instrumente i softver za uvezivanje u bazu Federalnog ministarstva trgovine bit će zatvorene i zapečaćene – kazao nam je Tirak.

Dodaje da na vlasnike benzinskih pumpi očigledno ne djeluju novčane kazne, ali da će ih, sigurno, desetostruko veći dnevni gubici usljed zatvaranja natjerati da poštuju zakon.

 

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *