Federalni budžet u deficitu 31 milion KM

Ante KrajinaManjak u federalnom trezoru, prema pouzdanim saznanjima „Dnevnog avaza“, popeo se na 31 milion maraka i bez tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) situacija će biti katastrofalna. Najviši je dug rudnicima uglja, blizu 20 miliona maraka. Dubiozu nisu riješila ni sredstva Evropske komisije koja su nedavno legla u trezor.

– Nemamo dovoljno prihoda i to je činjenica. Dobili smo sredstva od Evropske komisije i ona su bila nedostatna da se izmire svi dugovi iz 2012. godine. Dugujemo zdravstvu četiri miliona i poljoprivredi pet miliona KM. Problemi bi mogli eskalirati već u ovom mjesecu, jer nam krajem marta dospijeva isplata obveznica za staru deviznu štednju od 36 miliona KM – kaže naš sagovornik iz Vlade FBiH.

On dodaje da je isplata obveznica za staru deviznu štednju prioritet odmah nakon vanjskog duga.

– Da bi federalni budžet dobio tranšu od MMF-a, neophodno je da se što prije usvoji u Parlamentu FBiH zakon o povoljnijem penzionisanju, što je i uvjet ove finansijske institucije – naveo je naš izvor.

U izjavi za naš list federalni ministar finansija Ante Krajina potvrdio je da postoje neizmirena dugovanja prema određenim budžetskim korisnicima.

– U situaciji smo da smo deficit vukli još iz 2011. godine, a to znači da nismo ostvarili prihode na razini ostvarenih rashoda i zato sada kasnimo s isplatom. Nismo sada u situaciji da budemo likvidno ažurni. Da bismo izmirili ta dugovanja, morali bismo uzeti kredit s kamatom i imali bismo veće troškove – kaže Krajina.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *