Dvadeset godina prisustva Ujedinjenih nacija u BiH

Dvadeset godina prisustva Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini ove sedmice bit će obilježeno brojnim programima pod sloganom “Zajedno gradimo bolju budućnost”.

Od ratom zahvaćene zemlje, koja je primala milijarde dolara pomoći, dvije decenije kasnije Bosna i Hercegovina u sve većoj mjeri doprinosi ostvarenju međunarodnih programa i misija održavanja mira.

U posljednjih 17 godina, UN-ove humanitarne i razvojne agencije u BiH uložile su nekoliko milijardi dolara u opravak i sagradile su hiljade domova, škola, bolnica, omogućile vakcinisanje djece, osiguravale hranu i druge vrste humanitarne pomoći, obnavljale infrastrukturu.

“Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini još  igraju važnu ulogu, premda danas i sama Bosna i Hercegovina doprinosi širim, globalnim planovima Ujedinjenih nacija, pokrećući putem međunarodnih foruma pitanja koja se odnose na mir i sigurnost, preventivnu diplomatiju i odgovornost za zaštitu”, kaže rezidentni koordinator UN-a u BiH Juri Afanasiev.

Danas, kako navode iz UN-a, desetine hiljada Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta rade za Ujedinjene nacije, često i u postkonfliktnom okruženju; u mirovnim operacijama, policijskim misijama, kao i u humanitarnim i razvojnim agencijama UN-a. S obzirom  na to da oni razumiju što se dešava u sukobima, mogu u značajnoj mjeri doprinijeti onome što se dešava u drugim zemljama,  suosjećanjem i poimanjem dinamike koja vlada tokom rata i sukoba.

Ujedinjene nacije i dalje pomažu Bosni i Hercegovini u izgradnji bolje bodućnosti, a godišnje ta podrška iznosi 50 miliona dolara.

UN-ove agencije pružaju podršku u demokratskom napretku BiH, postkonfliktnim planovima i pomirenju, u izgradnji demokratskih institucija, razoružavanju i vladavini prava kao i u područjima socijalne inkluzije,  pružanjem pomoći interno raseljenim, stvaranjem novih radnih mjesta, obnavljanjem infrastrukture, programima zaštite okoliša, te pomoći starijim i osobama s invaliditetom kao i svim drugim manjinama i osobama kojima je podrška međunarodne zajednice još  neophodna.

U sklopu obilježavanja Dana UN-a na univerzitetima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu bit  će održane prezentacije rada UN-ovih agencija, kao i prezentacije projekata energetske efikasnosti. Bit će upriličeno svečano otvaranje Centra za djecu s posebnim potrebama u Srebreniku.

Danas će  u Muzeju Grada Sarajeva  u 13 sati biti organizirana promocija knjige “Stari dvorci Bosne i Hercegovine”, a sutra će u kinu Meeting Point  premijerno biti prikazan UNHCR-ov dokumentari film “Bezimena djeca”.

Dan Ujedinjenih nacija se širom svijeta obilježava  24. oktobra.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *