Duplo više se uvozi nego što se izvozi iz BiH

BiH je u avgustu ostvarila robni promet sa inostranstvom vrijedan oko 1,75 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosi 583 miliona KM ili 33,3 posto, a na uvoz 1,168 milijardi KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić rekao je da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom u avgustu iznosio 49,9 posto.

Prema njegovim riječima, za osam mjeseci ostvaren je izvoz vrijedan 4,6 milijardi KM, što je za 30,3 posto više nego u istom periodu prethodne godine, dok je uvoz iznosio 8,633 milijardi KM, što je za 7,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“U istom periodu procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 53,3 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 4,33 milijardi KM”, rekao je Fatić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da se za osam mjeseci najviše izvozilo u Njemačku i to u vrijednosti od 698 miliona KM, što je u procentima 15,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza i u Hrvatsku u vrijednosti od 688 miliona KM, odnosno 15 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Fatić je rekao da se u istom periodu najviše uvozilo iz Hrvatske i to u vrijednosti od 1,297 milijardi KM, što je 15 posto ukupno ostvarenog uvoza i iz Njemačke u vrijednosti od 914 miliona KM, odnosno 10,6 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

“Za osam mjeseci najveće učešće u izvozu ostvareno je u sektoru obični metali i njihovi proizvodi, sa ukupnom vrijednošću od 1,39 milijardi KM, što iznosi 22,6 posto ukupnog izvoza, dok je najveće učešće u uvozu ostvareno u sektoru mineralne supstance, sa ukupnom vrijednošću od 1,747 milijardi KM, što iznosi 20,2 posto od ukupnog uvoza”, rekao je Fatić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: