Dugoročna prognoza za BiH: Bez velikih promjena

Većih promjena vremena u predstojeće dvije sedmice u Bosni i Hercegovini – neće biti. Saopćeno je to danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda uz napmenu da nas očekuje period nestabilnog vremena uz padavine.

U prognoziranom periodu od 19. juna do 2. jula na području Bosne i Hercegovine nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika. U poslijepodnevnim satima, moguća je pojava lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i gradom. U petak (22.06.) usljed jačeg naoblaćenja sa zapada očekuje se kiša padom temperature zraka.

Pad temperature zraka prognozira se u drugom dijelu dana Jutarnje temperature zraka do petka kretat će se od 11 °C do 17 °C u Bosni, a u Hercegovini između 17 °C i 21°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se početkom sedmice između 17 °C i 23 °C a u Bosni a na jugu zemlje između 27 °C i 32°C. Sredinom sedmice maksimalne temperature kretat će se u većini krajeva iznad 28 °C.

Prema raspoloživim modelima, za dane vikenda (23. i 24.06.) kao i tokom sljedeće sedmice (do 02.07.) ne očekuje se bitnija promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima u drugom dijelu dana. Maksimalne očekivane temperature zraka kretat će se oko 30 °C, saopćeno je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *