Dugoročna prognoza: Evo kakvo će biti vrijeme za novogodišnje praznike

Za razliku od prošlogodišnje zime, kada se temperatura spuštala i do minus 30 stepeni, ove godine nećemo imati ni približno sličan scenario, pokazuje dugoročna prognoza.

Tako će, sve do druge polovine januara, temperature biti u granicama višegodišnjih prosjeka, pa čak i više, dok nam predstoji period sa manje padavina nego što je predviđeno za ovo doba godine, piše Blic.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promene BiH, kaže da podaci kako Evropskog, tako i Američkog centra za srednjoročnu i dugoročnu prognozu, pokazuju da će u naredna tri mjeseca biti toplije vreme nego što je uobičajeno.

To znači da će vremenske prilike u većini predjela BiH biti kudikamo povoljnije nego prošle zime, čiji će januar ostati upamćen kao jedan od najhladnijih od 1985. godine.

Podsetimo, prošle zime je oko 6. januara sibirski talas zahvatio istočnu Evropu i Balkana i donio izuzetno hladno vrijeme. Minimalna temperatura je padala ispod minus 15 stepeni u većini predjela, a u mnogim mjestima je bilo i minus 20, ponegde i ispod minus 25 stepeni Celzijusa.

Posle dugog sušnog perioda, u januaru je bilo i puno snijega, uz nagli porast snježnog pokrivača koji se nije topio zbog izuzetno hladnog vremena.

– U novembru ove godine bilo je toplije od prosjeka, dok će temperature i u decembru, te većem dijelu januara, biti nešto više od prosjeka. U drugoj polovini januara i početkom februara biće hladnije, kad nas očekuju temperature nešto niže od prosjeka. Međutim, ove zime snijeg se očekuje samo u planinskim krajevima – ističe Kuštrinović.

Za razliku od najavljenih temperatura koje će biti znatno prijatnije nego prošle zime, prognoza padavina za BiH za ovaj dio godine nije baš optimistična.

– U decembru će u BiH pasti oko 60 litara kiše po metru kvadratnom, što je manje od višegodišnjeg prosjeka, a januar će takođe biti suvlji – ističe Kuštrinović.

Analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da je decembar lani bio jedan od najsušnijih ikada.

Nova godina bez pahulja

Orijentaciona prognoza vremena pokazuje da će novogodišnja noć proći bez snijega. Biće toplije nego što je karakteristično za ovo doba godine, oblačno, ali bez padavina.

Na prelazu iz stare u novu godinu temperature će se kretati od minus dva do deset stepeni Celzijusa. Između 25. i 28. decembra  će zadesiti prolazno naoblačenje sa slabom kišom i susnježicom, a jedino bi na planinama moglo da bude nešto više snijega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *