DODIK: POSTOJI MOGUĆNOST PROLONGIRANJA REFERENDUMA, POD ODREĐENIM USLOVIMA

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je danas da postoji mogućnost da se referendum u RS-u prolongira, ako postoji spremnost da se daju jasne garancije da će biti otklonjeni nedostaci u zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da će se ući u strukturalni dijalog o cjelokupnom pravosudnom sistemu.

U tom slučaju, kazao je, RS ima mogućnost da odgodi za dva-tri mjeseca održavanje referenduma kako bi se dala prednost tom dijalogu.

“To je veoma konstruktivno i može da bude i korisno”, naveo je Dodik.

A to što neko misli, kako kaže, da treba da se povuče odluka Narodne skupštine RS-a o referenudmu u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH “neće se desiti”.

Ako visoki predstavnik kako i najavljuje poništi odluku, Dodik kaže je ostaje pitanje da li će je RS objaviti u “Službenom glasniku” ili ne, a zasjedao bi i parlament RS-a koji bi trebao da reaguje na takvu odluku.

Parlament može ili ne da prihvati takvu odluku visokog predstavnika, a Dodik tvrdi da neće prihvatiti eventualnu odluku Valentina Inzka o poništenju referendum u RS-u.

“RS smatra da je referendum u skladu sa njenim ovlaštenjima, Ustavom i zakonima i tome se veoma seriozno prišlo i kod donošenja odluke”, rekao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je i kako je pitanje referenduma u RS-u pokrenuto zbog stava da visoki predstavnik nije mogao da nametne zakone o državnom sudu i tužilaštvu, koji, kako tvrdi, nema verifikaciju RS-a i FBiH, a Parlamentrna skupština BiH ne može da supstituira strane potpisnice Ustava BiH.

Za Dodika u samim odredbama tog zakona “postoje nelogičnosti koje su antievropske, kao što je retroaktivna primjena zakona iz 2003., te činjenica da jedno lice određuje vijeća u Sudu, te se razmatraju i pitanja nižih sudova i drugo”.

Na to je, navodi, RS ukazivala, a Bošnjaci nisu željeli da reaguju, kao i međunarodna zajednica.

“Sada postoji mogućnost dijaloga o tim otvorenim pitanjima”, naveo je entitetski predsjednik i dodao da RS svim ovim stavovima ne uslovljava nikoga.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *