(De)vize za Evropu

Ukoliko Evropa bude insistirala na tome da građani BiH pri ulasku u neku od zemalja šengenske zone posjeduju ili garantno pismo, odnosno poziv od rodbine i prijatelja, kojima putuju u posjetu, ili vaučer iz turističke agencije s podacima o plaćenom hotelskom smještaju u zemlji odrednici putovanja, ili 150 eura za svaki dan boravka na evropskom tlu, teško da će građani BiH imati koristi od najavljenog i dugo očekivanog ukidanja viza.

Na ove uslove nedavno je upozorilo Udruženje turističkih agencija BiH, uz napomenu da se, uz sve navedeno, priča o ukidanju viznog režima čini pomalo kao šarena laža. Po logici stvari, ukoliko neko od putnika krene put Evrope, a pri tome odluči ostati samo tri dana, u džepu treba da ima više od jedne prosječne plate, tačnije 900 maraka! Carinik, koji će prevrnuti džepove putnika iz BiH, dočekaće ih već na ulazu u Sloveniju ili Mađarsku.

Nadležni, međutim, uvjeravaju da neće sve biti tako crno, budući da se nikada nije u potpunosti insistiralo na tim propisima, a turističke agencije navlače vodu na svoj mlin, nudeći vlastite vaučere, kao zamjenu za garantno pismo ili keš, jer su svjesni da gube monopol na putovanja, koji su suvereno držali 15 godina.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta BiH, priznao je da su i do njega došle informacije o tome da postoji mogućnost da se u nekim slučajevima od građana koji ulaze u EU traži dokaz da posjeduju dovoljno novca za izdržavanje tokom boravka u inostranstvu.

– Slična pravila imali smo ranije i s Hrvatskom. Sjetimo li se nekih boljih vremena, turisti iz Istočne Evrope morali su imati depozit prilikom ulaska u Jugoslaviju. Sve dok to ne bude ozvaničeno, to će biti nagađanje – pojasnio je Praštalo. Prema njegovim riječima, važno je da građani BiH ne zloupotrebljavaju bezvizni režim, jer će se u tom slučaju pojačati i pritisci, ali i uvesti neka nova pravila.

– Nije bila rijetkost da građane BiH i prije ukidanja viza na granici pitaju koliko novca imaju kod sebe, gdje putuju i zašto. To su neka uobičajena pravila. Tvrdnje da bi mogla biti zahtijevana garantna pisma takođe su u sferi nagađanja, ali logika nalaže da se stupanjem na bijelu šengensku listu ukida i potreba za posjedovanjem garantnog pisma. Izvjesno je samo da će kontrole na početku biti rigoroznije – rekao je Praštalo.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, objašnjava da će dokaz o posjedovanju novca najvjerovatnije tražiti Slovenci i Mađari.

– Građani bi trebalo da znaju da im novac na kartici ništa ne znači, već moraju imati gotovinu. Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko mjeseci od primjene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da, ipak, uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo – kaže Bibanović.

Takođe, građane savjetuje da pri ulasku u zemlje EU imaju strpljenja, te kaže da se putnici ne trebaju iznenaditi ako ih granični službenici, koji imaju i pravo vraćanja s granice, budu dodatno ispitivali o tome gdje putuju i zašto.

Za Sloveniju 70 eura po danu

Andrej Graseli, ambasador Republike Slovenije u BiH, rekao je da prilikom ulaska u Sloveniju za građane BiH nije uslov da imaju 150 eura, ali će policija u nekim slučajevima pitati s koliko novca raspolažu, odnosno imaju li dovoljno sredstava za boravak. Komentarišući glasine da bi granična policija mogla tražiti i garantno pismo, Graseli je rekao da neće biti tražena nekakava posebna dokumenta.

– Za Sloveniju iznos dovoljan za boravak jeste 70 eura po jednom danu, ili da putnik ima kreditnu karticu sa sobom. Detalje niko neće provjeravati. Naravno da to ne znači da će svaki građanin morati pokazivati novac, ali će policija možda postaviti takvo pitanje. Ako bi policija tražila konkretnije podatke, to bi značilo da putnik ima 70 eura kod sebe – rekao je Graseli.

On je dodao da se suština svodi na to da te kontrole neće biti striktne, ali da policija ima pravo provjeriti novčanu sposobnost putnika.

– Pojedine zemlje u EU imaju različita pravila o iznosu novca koji obezbjeđuje boravak, ali u Sloveniji je to 70 eura. Na slovenačkoj granici za građane BiH to će biti mjerodavno – rekao je Graseli.

Fokus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *