Detalji akcije “Registar”: Osumnjičenih pet osoba nezakonito stekli milion KM

Veliki broj pripadnika Federalne uprave policije (FUP) jutros je u 7 sati počeo pretres i hapšenja na više lokacija u Sarajevu.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužilaštva BiH.

Operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane  Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Aktivnosti se odnose na 4 osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-poduzeće, a među kojima su i bivši dužnosnici MUP-a FBiH.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog sumnje u kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM.

Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953), D. M. (1958), te K. K.(1971), E. M.(1976) i jedan strani državljanin inicijala A. R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to  provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH, navode iz FUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o bivšem ministru MUP-a KS-a i MUP-a FBiH Predragu Kurtešu,njegovom bivšem saradniku Draganu Miokoviću, te bliskom saradniku nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije Kemalu Kačaporu.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela „Organizovani kriminal“, „Pranje novca,„Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”,„Sklapanje štetnog ugovora“, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ i„Krivotvorenje službene isprave“, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa osumnjičena lica će biti lišena slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH u koordinaciji sa policijskim djelatnicima, nakon privođenja će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, navode iz Tužilaštva BiH.

 

(Radiosarajevo.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *