DAUTBAŠIĆ: BEZVIZNI REŽIM ZA GRAĐANE BiH NIJE UGROŽEN

18To što je Evropski parlament većinom glasova usvojio prijedlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti ne treba da zabrinjava građane Bosne i Hercegovine, smatra Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako za Agenciju Fena pojašnjava Dautbašić bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine nije ugrožen. Ova odluka podrazumijeva da će ukoliko dođe do problema s povećanim brojem azilanata iz pojedinih zemalja, država koje imaju problem s lažnim azilantima moći ubrzanom procedurom da privremeno uvedu vize.

– Ne treba od ovoga praviti nikakvu famu – kaže Dautbašić naglasivši da naši građani ne treba da se brinu.

Evropski parlament većinom glasova danas je usvojio prijedlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti.

Poslanica Tanja Fajon zatražila je da se glasanje odgodi, nazvavši prijedlog mehanizma “ilegalnim” jer ograničava prava Parlamenta. Njen prijedlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koji su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, prije svega za građane iz zemalja zapadnog Balkana.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *