Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope…

Na ovaj dan, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava.

Pozitivan zavrešetak rata naslućen je već 1943. slamanjem fašizma u njegovoj kolijevci, Italliji, no rat rat je u potpunosti završen nekoliko godina kasnije, odnosno tek nekoliko meseci nakon maja ’45. godine, kapitulacijom carskog Japana, nakon što su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

U državama članicama i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropsku uniju danas se obilježava 9. maj – Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je  započet proces evropskih integracija.

Nekadašnji francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio prijedlog stvaranja organizovane Evrope, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja današnje EU.

Kao uspomenu na dan kada je Šuman objavio deklaraciju, lideri EU su na samitu 1985. godine u Milanu odlučili da 9. maj bude obilježavan kao Dan Evrope.

Svečana akademija povodom Dana pobjede nad fašizmom bit će upriličena i u Kalesiji danas, sa početkom u 11:00 sati, u sali BKC “Alija Izetbegović”

Ovaj datum se, ujedno obilježava i kao Dan „Zlatnih ljiljana“, najvećeg odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata. Ovakvo priznanje su zaslužili ljudi koji su pokazali hrabrost i odlučnost u borbi za samostalnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: