Danas odluka o skeniranju glasačkih listića

Dom naroda parlamenta BiH trebalo bi da se danas izjasni o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora.

Prijedlogom zakona, koji je Predstavnički dom usvojio 7. marta na inicijativu grupe poslanika SDP-a, SBB-a i DF-a, predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u drugom čitanju.

Navedenim zakonskim prijedlogom predviđa se izjednačavanje platnih razreda za članove Komisije za razmatranje žalbi sa drugim zaposlenim u institucijama BiH koji rade poslove iste složenosti i za koje je potrebna ista stručna sprema.

Delegati bi trebalo da u drugom čitanju razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, koji propisuje da generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH /BHDCA/ i njegovi zamjenici ubuduće ne budu državni službenici, nego imenovana lica.

U prvom čitanju pred Domom naroda naći će se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika, koji je predložio Savjet ministara.

Prijedlogom zakona definiše se da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru bezbjednosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Savjetu ministara na izbor i imenovanje.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, oba u prvom čitanju, te više izvještaja, među kojima izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

 

(Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *