Brojne diskriminacije prema bh. radnicima u Sloveniji

Udruženje za političke nauke u BiH u saradnji s Fondacijom Heinrich Boll organiziralo je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predavanje o temi “Evropski apartheid – položaj radnika državljana BiH u Sloveniji”“, koje je održao profesor s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Ljubljani doc.dr. Andrej Kurnik, kada je ukazao na brojne diskriminacije prema bh. radnicima u Sloveniji.

Ovaj problem prisutan je već dugo, a profesor Kurnika pozvao je danas na demonstracije 4. juna u Ljubljani zajedno s radnicima koji su prognani iz Republike Slovenije da bi se napravio pritisak da se stvari promijene, odnosno da se radnicima osigura jednakopravnost i da ih se uključeni u socijalnu državu.

Podsjetio je da je Parlament Republike Slovenije u aprilu usvojio novi zakon o zapošljavanju stranaca kojim nije riješen problem i koji je doživio samo kozmetičke izmjene, zbog čega će se, smatra Kurnika, zloupotrebe nastaviti.

“Apartheid je sistem u kojem se oduzimaju politička, socijalna i civilna prava radnicima da bi radili najprljavije poslove. Zbog toga u Sloveniji vlada apartheid prema bh. državljanima, jer su oni lišeni političkih, građanskih i socijalnih prava”, dodao je Kurnika, naglašavajući da sistem koji ima Slovenija ima i Italija, a djelomično i Francuska, ali smatra da je koordiniranim pokušajima to moguće promijeniti.

Doc.dr. Nermina Mujagić, koordinatorica na projektu “Akademska mobilnost: put do znanja” u okviru kojeg je i upriličeno ovo predavanje, naglasila je da raspolaže podacima koji kažu da je oko 14.000 bh. državljana radnika u Sloveniji izloženo brutalnim oblicima diskriminacije te da je zanimljiva činjenica da se ti oblici diskriminacije čine najčešće nad bh. radnicima.

Istakla je da je pokrenuto potpisivanje zajedničke peticije u Cazinu na nivou načelnika općina Unsko-sanskog kantona i ta inicijativa je upućena nadležnim institucijama BiH, a Predsjedništvo BiH već je najavilo da će uskoro doći do izmjena Sporazuma o ratifikaciji između BiH i Slovenije.

Besim Hasančević, koji se zaposlio 2007. u Sloveniji, prisustvovao je današnjem predavanju, a novinarima je kazao da se poslodavci prema radnicima ponašaju diskriminirajuće, ne daju im plaću po 13 mjeseci, nelegalno protjeruju radnike bez zakonskog pokrića, a neke su s urednim papirima i vraćali sa slovenske granice.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Asim Mujkić je kazao da se u Evropskoj uniji, uz velike napretke na polju ljudskih prava i sloboda, paralelno razvijaju mehanizmi za isključivanje.

“Stoga danas propitujemo temelje evropske liberalno demokratske vrijednosti na kojima je uspostavljena EU kroz primjer diskriminirajućeg tretmana bh. radnika čiji se rad iskorištava, zloupotrebljava i na kraju oni bivaju protjerani iz Slovenije, bez mogućnosti da ono što su svojim trudom i zalaganjem stekli naplate”, naglašava Mujkić.

Zbog svega navedenog, kako je istaknuto danas, potrebano je što više zaintrigirati javnost o ovom problemu radi što bržeg rješavanja istog.

 

Fena

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *