Boračke organizacije FBiH: Do 1. marta uspostaviti vlast, u protivnom odluka o radikalnim promjenama

Koordinacioni odbor boračkih organizacija, saveza i udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine traži hitnu uspostavu vlasti, najkasnije do 1. marta, na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, u protivnom, razmotrit će odluku o eventualnim radikalnim promjenama.

To je danas na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio predsjednik Koordinacionog odbora Saud Kulosman.

Na pitanje šta bi mogla značiti “odluka o radikalnim promjenama”, on je nakon pres-konferencije rekao Agenciji Fena da bi to mogla biti odluka o promjeni stanja, poput tuniskog ili egipatskog primjera, ako se u Bosni i Hercegovini ne uspostavi nova vlast, koje nema ni više od četiri mjeseca od općih izbora zbog političkih razmirica izbornih takmaca, a neriješena pitanja boračko-invalidske zaštite samo se akumuliraju.

Poziv za hitnu uspostavu vlasti nije bila jedina tema pres-konferencije već je govoreno i o slučaju Tihomira Purde, kojeg srbijansko pravosuđe sumnjiči za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj i traži njegovo izručenje iz pritvora u Bosni i Hercegovini.

Kulosman je kazao da je Purda očigledno pod pritiskom davao opterećujući iskaz i da ga treba pustiti.

Povodom tog slučaja, boračka koordinacija smatra da Bosna i Hercegovina ne smije dozvoljavati sebi da služi za “potkusurivanje” u neriješenim, otvorenim međusobnim pitanjima Srbije i Hrvatske.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *