BiH predala odgovore na Upitnik: Evropa i BiH od danas na zajedničkom putu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas su u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uručili odgovore na Upitnik Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, predsjedniku EK.

– Ovo je bio jedan ogroman posao. Radili smo ga 14 mjeseci uvažavajući uvjete djelovanja u BiH, gdje nam je trebalo sedam-osam mjeseci da uspostavimo mehanizam koordinacije koji bi funkcionirao na svim nivoima vlasti. Učestvovalo je više od 1.000 državnih službenika BiH i ovo je dovoljan dokaz da će svaki naš naredni korak ka EU uraditi mnogo lakše i efikasnije. BiH danas u svojim rukama drži svoj evropski put u kojem možemo dostići i one koji su danas mnogo dalje ispred nas, naša dva susjeda Srbiju i Crnu Goru. Evidentno je da taj posao zavisi primarno od nas koji smo nosioci političkih procesa u BiH – naglasio je Dragan Čović.

Čović je dodao da aktivnosti na putu ka EU neće biti zaustavljene jer je izborna godina, već naprotiv, da će taj put od sada biti dodatno ubrzan.

– Evidentno je danas svim građanima BiH da taj posao ne ovisi od predstavnika EU-a već nas koji su nositelji političkog života u BiH. Duboko sam uvjeren da i aktuelna politička klima neće zaustaviti naše aktivnosti. Svjesni smo evropskih procedura i svjesni smo toga da mi moramo činiti ono što zadnje tri ili četiri godine nismo radili – kazao je Čović.

On je podsjetio da niko nije vjerovao u BiH prilikom predaje aplikacije za dobijanje kandidatskog statusa. Čović je i ovu priliku iskoristio da posjeti na obavezu usvajanja novog Izbornog zakona BiH i, kako je kazao, izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u institucije vlasti.

– Već iduće sedmice, kad budemo imali trilateralni sastanak sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, ćemo otvoriti pitanje rješavanja otvorenih graničnih pitanja – izjavio je Čović.

On je u ime tri člana Predsjedništva izrazio zahvalnost zvaničnicima Evropske komisije na dosadašnjoj podršci, ali i institucijama BiH koje su učestvovale u izradi odgovora na Upitnik.

– Danas je važan dan za BiH, ali i za Evropu. Evropa i BiH će od danas pa nadalje ići zajedno. Ovo je odlično obavljen posao, nije bilo lako odgovoriti na 6.000 pitanja u tako kratkom roku. Doista sam impresioniran kvalitetom obavljenog posla – kazao je Jean-Claude Juncker.

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *