BiH: Doprinosi od sada vezani za plaće

Jedna od najvažnijih novina u primjeni Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate javnih doprinosa u Federaciji BiH odnosi se na obavezu poslodavca da uposlenim radnicima na kraju godine stavi na uvid uplate doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje u prethodnoj godini

Također, poslovne banke dužne su prijaviti Poreskoj upravi sve poslodavce koji nisu u prethodnom mjesecu izmirili obaveze prema fondovima penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Takvim poslodavcima banke će blokirati isplatu plaća uposlenim radnicima, što prektično znači da će se po prvi put vezati uplata doprinosa s uplatom plaća.

Prema nekim procjenama, poslodavci u Federaciji BiH povremeno ili stalno izbjegavaju redovne uplate doprinosa za najmanje 70 hiljada radnika. Golemi dio otpada na nelikvidna preduzeća koja jedva sastavljaju kraj s krajem, no nije zanemarljiv broj ni onih preduzeća koja imaju novac, ali koriste zakonske rupe i neredovno plaćaju doprinose za zaposlene radnike.

Jedinstvena je ocjena ekonomskih stručnjaka da su doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH previsoki, no svi se slažu u ocjeni da je korekcija doprinosa na niže praktično neizvodiva u uvjetima masovnog izbjegavanja uplate doprinosa.

Teret izdržavanja socijalnih i penzionih fondova mora biti ravnomjerno raspoređen na sve poslodavce bez izuzetka, i samo pod tim uvjetima moguće je razmišljati o nižoj stopi doprinosa.

Republika Srpska je od 1. januara ove godine povećala stopu doprinosa sa 30 na 33 posto kako bi se zakrpile goleme rupe u penzionom i zdravstvenom fondu. No, i s tim povećanjem stopa doprinosa u RS je još uvijek među najnižim u regiji.

bh-news

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: