BEZVIZNI REŽIM JE NA SNAZI: Granice EU širom otvorene za građane BiH!

Građani BiH od danas mogu da putuju u zemlje Evropske unije bez viza. Na snagu je stupila odluka EU o ukidanju viza za BiH, koja je juče zvanično objavljena i u “Službenom glasniku” EU.

U praksi to znači da će građani BiH moći da bez viza putuju šengenskim prostorom u trajanju do 90 dana, ali bez prava da u tim zemljama borave ili rade. Vizna liberalizacija odnosi se na 27 zemalja članica EU i zemlje koje su povezane šengen prostorom – Švajcarsku, Norvešku i Island, izuzev Velike Britanije i Irske, za koje i dalje vrijede bilateralni sporazumi.

Povodom ukidanja viza za građane BiH, iz Banjaluke će danas na devetodnevno putovanje po Evropi krenuti 140 mladih iz cijele RS koji do sada, uglavnom, nisu imali priliku da putuju u inostranstvo. Studijsko putovanje za mlade pod motom “Dobar dan Evropo” je besplatno, a organizuje ga Ferijalni savez RS, dok će troškove puta od oko 130.000 KM snositi Vlada RS i lokalne zajednice. Predviđen je obilazak Beča, Praga, Berlina, gde će se mladi zadržati po dva tri dana, te kraća posjeta Minhenu

Na put će i Goran Jakovljević iz Banjaluke, koji juče nije krio uzbuđenje zbog putovanja. “Očekivanja su ogromna – devet dana je dovoljno da upoznamo tri grada koja ćemo posjetiti, a posebno me zanima Prag. I samo ukidanje viza će mnogo pomoći mladima koji žele da studiraju u inostranstvu ili da nastave školovanje i radujem se što smo i mi konačno ‘dio Evrope’”, kaže Goran.

Putovanje zemljama šengena bez viza moguće je jedino uz biometrijski pasoš, a kako su potvrdili u Ministarstvu bezbjednosti BiH, najmanje novca za dan boravka traže finski graničari – 30 evra, a najviše slovenački – 70. Za boravak u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj i Belgiji graničari mogu tražiti na uvid 50 evra za svaki dan boravka na teritoriji tih zemalja. Za dnevni boravak u Italiji i Njemačkoj treba 45 evra, Holandiji – 34 evra, Španiji – 64, Slovačkoj 56 i Francuskoj 62 evra.

Građani koji eventualno budu zatečeni da rade bez dozvole u zemljama EU biće deportovani u BiH, a kazne za rad na crno kreću se od pet do deset godina zabrane ulaska u zemlje Šengena. Građani koji namjeravaju da u zemljama EU ostanu duže od propisanih 90 dana, moraju svoj boravak da regulišu po pravilima o kretanju i boravku stranaca države u kojoj se nalaze. EU je zadržala je mogućnost da ponovo uvede vize za građane zapadnog Balkana ukoliko procijeni da se bezvizni režim zloupotrebljava. Evropska komisija će svakih šest mjeseci podnositi izvještaj Savjetu ministara i Evropskom parlamentu o tome da li se standardi poštuju.

Osnovne smjernice:
– Bezvizni režim omogućava da u zemljama Šengena provedete najviše 90 dana tokom šest mjeseci
– Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena
– Samo uz odgovarajuću dugoročnu vizu, boravišnu ili radnu dozvolu moguće je trajno boraviti u nekoj od zemalja Šengena
– Ako posjedujete stari pasoš i dalje možete putovati s njim, ali je za ulazak u zemlje Šengena potrebna viza
– Granične službe mogu zahtjevati dokaz o posjedovanju novca za boravak u toj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti
– Evropski broj za sve hitne slučajeve je 112
– Podizanje evra iz automata, plaćanje karticama ili bankarski transferi u evrima (do 50.000 evra) koštaju svugdje isto unutar EU
– Ne postoje ograničenja na kupovinu stvari i prenos u zemlju, pod uslovom da služe za vlastitu upotrebu, a ne za preprodaju
– Osim vozačke dozvole BiH potrebno je izvaditi i međunarodnu vozačku dozvolu koju izdaje Auto moto savez RS
– Umjesto plaćanja putarine, u većini zemalja na naplatnim rampama uveden je sistem vinjeta – naljepnica kojim vozači dokazuju da su platili korišćenje puteva. Mogu se kupiti na benzinskim pumpama i radnjama iza graničnih prelaza.

Zemlje za koje su ukinute vize:
Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska. Građani BiH i dalje će trebati vize za ulazak u Veliku Britaniju i Irsku, jer su ove dve zemlje izvan Šengen zone.

(Blic.rs, BLIN MAGAZIN)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: