Aprilske naknade demobilisanim borcima od ponedjeljka

Isplata aprilskih naknada demobilisanim borcima za vrijeme nezaposlenosti počet će najkasnije u ponedjeljak, ali samo u sedam kantona, kazali su u Savezu demobilisanih boraca FBiH.

– Naknade neće dobiti demobilisani borci u Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Hercegova~ko-neretvanskom kantonu jer tamošnji kantonalni zavodi PIO nisu osigurali svoj dio sredstava. Ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić potpisao je naloge za odobravanje sredstava za naknade samo onim kantonima koji su i sami osigurali svoj dio novca – kazao je za Dnevni avaz Munir Karić, predsjednik Skupštine Saveza demobilisanih boraca FBiH. Dodaje da će predstavnici Savezanastaviti vršiti pritisak da se osiguraju sredstva i za borce u preostala tri kantona. Karić dalje navodi da će tokom iduće sedmice raditi i na rješavanju problema penzionisanja demobilisanih boraca.

– Federalni zavod PIO dobit će iduće sedmice pravilno tumačenje Zakona o prestanku važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, prema kojem se zahtjevi primaju do 1. maja ove godine. Upravo zbog pogrešnog tumačenja do sada nisu primali zahtjeve za penzionisanje pa se nadamo da će i to biti rješeno – kazao je Karić. Dodaje da je za sada 168 demobilisanih boraca podnijelo zahtjev za penzionisanje, ali da je ostalo još hiljadu koji su ispunili uvjete, ali im Zavod nije htio primiti dokumentaciju.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *