Ako putujete u BiH, naoružajte se strpljenjem! Uske i opasne ceste pune rupa, mračni tuneli u kojim kaplje voda…

Pjer Hajlbron, potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj je u razgovoru za Standard kazao da su projekti izgradnje puteva i krediti za Bosnu i Hercegovinu povezani. Ako se ne ispune odgovarajući preduslovi, krediti u visini preko 250 miliona evra namijenjenih izgradnji koridora ne mogu biti isplaćeni

 Izgradnja koridora kroz Bosnu i Hercegovinu tema je kojom se bavi štampa na njemačkom jeziku. Bez reformi nema ni kredita za autoputeve.

“Ako odlučite da putujete u Bosnu i Hercegovinu morate se naoružati strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda”, piše bečki list Standard i kaže da je svaki kilometar autoputa spas za putnike. Međutim, napominje da je od 350 kilometara ukupne dužine autoputa koliko treba da se izgradi u BiH, do sada izgrađeno svega 70 kilometara na relaciji Zenica-Sarajevo.

Novac za bh. autoput odlazi u susjedne zemlje?

“Kao dio panevropskog saobraćajnog koridora, već duže vrijeme se teži da se izgradi autoput u BiH. Evropska banka za obnovu i razvoj (ERDB) daje kredite za to jer je ubjeđenja da je to preduslov da investitori uopšte nađu interes da ulažu u ovu zemlju veoma oslabljene privrede. No, mogao bi se steći utisak da je bh političarima svejedno da li će doći do pozitivnog razvoja. Ali, ne. Nije im svejedno. Zbog protivljenja Republike Srpske predsjedavajući Savjeta minsitara Denis Zvizdić nije mogao da na nedavno održanoj Konferenciji o Zapadnom Balaknu u Trstu potpiše sporazum o Transportnoj uniji – bez obzira što su sve druge zemlje regiona to učinile. Zvizdić je u tom smislu dobio ljutito pismo od evropskog komesara Johanesa Hana. Iz perspektive EU ovo je veoma obeshrabrujuće s obzirom da je BiH imala vremena od februara da postigne dogovor na unutrašnjem planu, smatra Han. On je ukazao na četiri projekta u kojima je i EU htjela da učestvuje sa 46 miliona evra. Projektima bi se obezbijedila radna mjesta i poboljšao život građana. On je zaprijetio i da će novac preumjeriti na drugu stranu. ‘Ako do septembra ne dođu do rješenja problema, onda će morati da razumiju da bismo mi morali da izvršimo preraspodjelu sredstava u susjednim zemljama’, kazao je Han.

Evropski komesar je ukazao i na to da ispalta tranši kredita zavisi i od donošenje Zakona o akcizama. Usvajanje zakona je propalo jer nije bilo saglasnosti između političkih partija. (…)

Pjer Hajlbron, potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj je u razgovoru za Standard kazao da su projekti izgradnje puteva i krediti za Bosnu i Hercegovinu povezani. Ako se ne ispune odgovarajući preduslovi, krediti u visini preko 250 miliona evra namijenjenih izgradnji koridora ne mogu biti isplaćeni. (…)

Hajblron ipak smatra da bi se zakon mogao usvojiti do septembra i da su naredne nedjelje odlučujuće. A ako do usvajanja zakona ipak ne dođe, za Savjet ministara BiH će biti sve teže da onda nađu kreditore kako bi se završio planirani koridor. ‘Naredne sedmice će biti sigurno žestoke’, kaže Hajblron upozoravajući na neophodnu hitnost u ovoj situaciji. On kaže da se radi i o tome da se na potencijalne investitore ostavi potizivna slika zemlje. A za EBRD je posebno važno da se ubuduće podrže investicije u privatnom sektoru. ‘Mi nismo samo banka, mi mislimo da su reforme centralna stvar kako bi se podstakao razvoj’, kazao je Hajblron za Standard.”

 

(Deutsche Welle)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *