Započeti razgovori o granskom kolektivnom ugovoru za oblast zdravstva

Priprema i dogovor u vezi sa potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića sa predstavnicima federalnog i kantonalnog nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Premijer Gutić je ovom prilikom pozdravio inicijativu i početak razgovora na ovu temu, ali i žaljenje što se tek danas sjelo razgovarati na ovu temu. Naime, uskoro ističe rok od 120 dana za potpisivanje kolektivnog ugovora usklađenog sa odredbama novog Zakona o radu.

„Iako smo relativno kasno započeli razgovore, svi trebamo dati sve od sebe da posao završimo u datim rokovima. Naša želja je da u svakoj djelatnosti, u skladu sa njihovim specifičnostima, sve radnike koliko god je to moguće tretiramo na ujednačen način“ rekao je premijer Gutić te ponovio prethodne stavove da Vlada prilikom usaglašavanja teksta kolektivnog ugovora ne želi umanjivati obim radničkih prava, ali nažalost ne može dati ništa više od onoga što je to predviđeno Općim kolektivnim ugovorom.

U nastojanju da se predloženi tekst kolektivnog ugovora što prije nađe pred članovima i na sjednici Vlade TK, premijer Gutić je zadužio ministra Hadžiefendića da tekst kolektivnog ugovora u što kraćem roku dostavi članovima pregovaračkog tima Vlade TK i Uredu za zakonodavstvo TK. Oni će ga analizirati i eventualno njegove odredbe uskladiti sa drugim granskim kolektivnim ugovorima.

„U proteklom periodu Vlada Tuzlanskog kantona je u nekoliko primjera pokazala svoju brigu za zdravstveni sektor, tako da nas raduje i stav sindikata da u Vladi TK vide partnera i podršku za razvoj zdravstvenog sistema uopće“, rekao je ministar Hadžiefendić.

U ime Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu današnjem sastanku su prisustvovali potpredsjednik sindikata na nivou FBiH Zijad Latifović, član predsjedništva sindikata na federalnom nivou Esad Brkić i predsjednica Kantonalne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Adisa Fakić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: