UNAPREĐENJE NIVOA BEZBJEDNOSTI DJECE I PJEŠAKA U ŠKOLSKIM ZONAMA

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je, sa ciljem informisanja građana na području TK,  organizovalo današnju konferenciju za medije.

 Povod za sazivanje konferencije bio je početak implementacije projekta „Unapređenje nivoa bezbjednosti djece i pješaka u školskim zonama“.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, je sa ciljem povećanja nivoa bezbijednosti djece u saobraćaju, a naročito đaka koji svakodnevno koriste  saobraćajnice kako bi išli u školu, pokrenulo projekat za dodatno obilježavanje mreže cesta koje prolaze u neposrednoj blizini škola i školskih dvorišta u vrijednosti od cca 25.000,00 KM.

U skladu sa tim ministarstvo je donijelo Odluku da je neophodno izvršiti dodatno upozoravanje vozača na nailazak na obilježene pješačke prelaze ispred školskih objekata i pješake koji se kreću uz kolovoz puta kako bi došli do školskih objekata koji se nalaze neposredno uz magistralne i regionalne putne pravce te gradske ulice na području Tuzlanskog kantona koje imaju pojačan intenzitet saobraćaja, te je u prvoj fazi projekta planirano obilježavanje 37 škola na području Tuzlanskog kantona.

Dodatno obilježavanje će se izvršiti postavljanjem vertikalne saobraćajne signalizacije, znakova opasnosti  ( I-19 „ obilježen pješački prelaz“ i I-20 „djeca na cesti“ )   i znakom izričite naredbe ( II-34 „ograničenje brzine“) na tablama sa fluorescentnom podlogom žute boje dimenzija 700/1500 mm; 750/1000 mm i 750/750 mm u zavisnosti od broja znakova koji bi bili postavljeni na tablama (jedan znak; znak i dopunska tabla ili dva znaka).

U realizaciji navedenog projekta osim Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK odnosno Direkcije cesta Tuzla kao upravitelja na mreži regionalnih cesta na području Tuzlanskog kantona aktivno učešće kroz sufinansiranje projekta uzela je i Općina Tuzla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *