U školama na području TK i stari i novi nastavni kadrovi

Neki direktori osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona ne poštuju dogovor sa Ministarstvom obrazovanja a u vezi angažovanja nastavnog kadra u školskoj 2012./2013. godini.

Naime, na sastanku direktora škola i ministrice obrazovanja Nađe Avdibašić-Vukadinović dogovoreno da će stari uposlenici (nastavni kadar) predavati određene predmete i izvoditi nastavu do okončanja konkursne procedure, odnosno zapošljavanja novih nastvanika.

Kako saznaje RTV Slon u nekim školama su  jutros, zajedno sa starim nastavnim osobljem, na pojedinim radnim mjestima ”osvanuli” novi kadrovi, koje su navodno angažovali direktori škola, iz njima znanih razloga.

‘Apelujem na direktore da počnu poštivati dogovor i da ne angažuju nove kadrove, dok se ne okonča konkursna procedura, odnosno, direktori trebaju ostaviti kadrove koji su radili u školskoj 2011./2012. godini”, kazala je Avdibašić-Vukadinović za RTV Slon.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ima pravo po zakonu da angažuje uposlenike na osnovu saglasnosti na devedeset dana. Međutim, prema riječima ministrice, novi nastavnici koji budu zadovoljili kritetrije Konkursa, počet će sa radom odmah nakon primanja u radni odnos.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *