U opadanju broj lažnih azilanata iz BiH

putnici-aerodrom2Posljednji izvještaj pokazao je da je u opadanju broj lažnih azilanata iz BiH u zemljama Evrope unije, izjavio je danas  šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

Međutim, upozorio je, konačna cifra u 2012. godini bila je velika, do sada najveća, i ‘imamo veliko povećanje što samo po sebi nije dobro’. 

‘Imat ćemo priliku da razgovaramo sa nadležnim institucijama Evropske unije naredne sedmice u Briselu, 22. februara, kada će biti održan redovni sastanak monitoring timova zemalja regiona sa predstavnicima Evropske unije, gdje ćemo objasniti naša stajališta.

Vjerovatno ćemo dobiti i određene opomene iz EU zbog povećanja brojeva, naročito imajući u vidu da je u posljednje vrijeme povećan trend azilanata iz afričkih i azijskih zemalja, gdje su neuralgične situacije’, kazao je Dautbašić.

Sigurno, dodao je on, da Evropu jako zabrinjava to povećanje i sigurno da im ne treba bilo kakvo povećanje lažnih azilanata koji dolaze iz našeg regiona i zloupotrebljavaju prednosti bezviznog režima.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *