U Kalesiji potpisani ugovori o stipendiranju

Općina Kalesija svake godine izdvaja određena sredstva za stipendiranje studenata. Ove godine izdvojeno je 70 hiljada maraka za stipendiranje 67 studenata i za stipendije učenicima generacije pet osnovnih škola i učenika generacije Mješovite srednje škole. Potpisivanje ugovora obavljeno je u sali Općinskog viejća Kalesija. Rasim Omerović, kalesijski načelnik, je, obraćajući se studentima, kazao da Općina Kalesija svake godine izdvaja sve više sredstava za ove namjene.

– Od ove godine smo uveli i novinu da se svim nadarenim studentima, koji imaju prosjek iznad devet, po automatizmu dodijeli stipendija, bez ispunjavanja bilo kojih drugih kriterija. Na taj način želimo nagraditi najbolje među njima, kazao je načelnik Omerović.

Po ovom osnovu ovogodišnji dobitnici stipendija su Semid Heljić, koji je na 4. godini medicinskog fakulteta i ima prosjek 9,65,  Samra Smajić ( 4. godina ekonomskog fakulteta, 9,57) I Elvis Huremović (pravni, 2. godina, 9,50).

Od ranije 30 studenata ostvaruje pravo na stipendiju,a o dove godien pridodato je novih 37 studenata. Dobijat će 10 mjeseci po 100 maraka. Ko jednom bude izabran, dobijat će stipendiju do kraja studiranja, uz uslov da redovno daje godinu za godinom.

Među korisnicima su 43 djevojke i 24 muškarca. Najviše ih studira medicinu – 12, potom ekonomiju – 11, na Filozofskom ih je 10, a na Pravnom fakultetu 8.

(Kalesijske-novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *