U AUSTRIJI PAO SNIJEG

NNZapadni dio Austrije prekrio je prvi snijeg. Snježna oluja zahvatila je područje Alpa, a visina padavina dostizala je 50 centimetara. Meteorolozi predviđaju da će snijeg padati i u narednim satima, no očekuje se da će ga za vikend zamijeniti kiša i sunčani intervali.

 

Snijeg je padao i na području švicarskih i francuskih Alpa, a prve pahulje pale su i na jugoistoku Njemačke, u njenoj najvećoj saveznoj pokrajini, Bavarskoj.

 

Područje Alpa zahvatila je velika oluja koja je u Austriji donijela i niske temperature, jak vjetar te 50 cm snijega.

 

Vikendice, hoteli i odmarališta u austrijskom dijelu Alpa prekriveni su bijelim sniježnim prekrivačem, a meteorolozi predviđaju da će snijeg padati i naredna 24 sata. Snijeg je izazvao saobraćajni haos u zapadnom dijelu države. Vozači su bili iznenađeni i nespremni. Nekoliko vozila zaglavilo se na putu te su ceste morale biti zatvorene. Hiljade tirolskih kuća ostalo je bez električne energije.

Zapadna željeznička pruga u Tirolu je zatvorena. Srušena stabla su blokirala saobraćajnice i neke dijelove pruge.

 

Službe za odražavanje puteva savjetovali su sve da ostanu u svojim kućama i ne kreću na put. Policija je stanovnike Innsbrucka pozvala da koriste javni gradski prijevoz kako se ne bi stvarale dodatne gužve. Na autocesti u Salzburgu također vlada saobraćajni haos. Veliki broj kamiona i automobila ostao je zaglavljen tokom noći pa je policija blokirala cestu prema jugu. (Agencije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *