Tuzlanskoj pivari dodijeljena koncesija za eksploataciju mineralne vode u Ljubačama

Ugovor o koncesiji za eksploataciju prirodne mineralne vode na eksploatacionom polju „Ljubače“ danas su potpisali Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK i Pivara d.d.Tuzla.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Ugovora, Pivara je jedan od pozitivnih primjera privrednih društava koji svoje koncesione naknade redovno izmiruju, tako da nije bio smetnji da se koncesija na eksploataciju dodijeli ovom privrednom subjektu.

Ugovorom je definirano da će Pivara Tuzla za eksploataciju prirodne mineralne vode plaćati tri naknade, i to fiksne godišnje naknade za eksploataciono polje i korištenje zemljišta u državnoj svojini, kao i naknadu baziranu na 1m3 flaširane mineralne vode.

„Prema Zakonu o koncesijama Tuzlanskog kantona 80% naknada pripada i bit će vraćeno lokalnoj zajednici, u ovom slučaju Općini Tuzla, dok će 20% uplaćenog iznosa biti investirano u dodatna istraživanja“ istakao je ministar industrije, energetike i rudarstva prof. dr. Željko Knežiček, koji je u ime Ministarstva potpisao Ugovor.

Do današnjeg dana Pivara d.d. Tuzla je na ime eksploatacije Mineralne vode uplatila oko 150.000 KM.

„Današnje potpisivanje Ugovora znači mnogo za tuzlansku Pivaru, prventveno iz razloga održavanja kontinuiteta proizvodnje i plasiranja proizvoda, ali i saradnje koju imamo sa Ministarstvom i Vladom Tuzlanskog kantona u cjelini“ riječi su Adnana Imerovića, Direktora Pivare d.d. Tuzla .

Gospodin Imerović je ovu priliku iskoristio da Ministra i sve prisutne upozna sa planovima budućeg razvoja Pivare, kako s aspekta novih  proizvoda koji će se uskoro naći na tržištu, tako i sa investicijskim planovima koji podrazumijevaju ulaganje oko 100.000 Konvertibilnih maraka u proizvodni pogon, a što će rezultirati i otvaranjem određenog broja novih radnih mjesta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *