Svi čekaju zadnji čas za predaju dokumenata

Posljednjih dana na tuzlanskom odjelu za izadavanje putnih isprava vladaju neopisive gužve. Sasvim razumljivo, jer se je početak turističke sezone, pa su građani požurili izvaditi biometrijske pasoše prije početka godišnjih odmora. No, pored velike „navale“ građana, gužvu uzrokuje i to što je samo jedan šalter otvoren za za predaju papirologije za pasoše, te još jedan za njihovo podizanje. Jučer smo na odjelu za izdavanje biometrijskih pasoša u Tuzli zatekli stotinjak građana, kako nervozno stoje,čekajući satima da dođu na svoj red na šalteru. Kako su nam kazali neki od njih, to im nije prvi put da dolaze, jer se dešava da padne sistem, što zna potrajati i više od sta vremena, pa zbog obaveza ne mogu čekati da se sistem uspostavi i dolaze ponovo sutradan.

–         Čekam već dva i po sata u redu po ovoj vrućini i ko zna koliko ću još čekati, ali sam sama sebi kriva. Da sam na vrijeme izvadila pasoš, a ne čekala zadnji čas pred godišnji odmor, ne bi mi se ovo desilo, kazala nam je jedna sugrađanka, koju smo zatekli u redu.

Od ponedjeljka novo radno vrijeme

No, ni nakon predaje dokumentacije za izdavanje putnih isprava, procedura nije gotova, jer je potrebno čekati još nekoliko sedmica da bi pasoše konačno i dobili. Ipak, čini se da bi se situacija već slijedeće sedmice mogla poboljšati. O trenutnom stanju sa izdavanjem biometrijskih pasoša, te o mogućnostima da se smanje gužve u tuzlanskoj centralnoj pošti i skrati vrijeme čekanja za predaju zahtjeva razgovarali smo sa Izudinom Šarićem, portparolom MUP-a Tuzlanskog kantona.

– Znamo vrlo dobro kakva je situacija. Dnevno se sada prima i više od 150 zahtjeva i razumljivo je da to stvara gužvu i višesatno čekanje. Svjesni te činjenice počeli smo instalirati još jednu kabinu za snimanje. Ona će biti isključivo namijenjena djeci, jer djeca za putovanje u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru moraju imati pasoše, dok njihovi roditelji mogu proći samo sa ličnom kartom, rekao nam je Šarić. Portparol Šarić je istako da se očekuje da nova kabina proradi već u ponedjeljak.

-Osim nove kabine odlučeno je da se od ponedjeljka produži radno vrijeme šaltera za prijem zahtjeva do 19 sati, tako da očekujem da u idućoj sedmici gužvi neće biti, kazao nam je Šarić.

Uzrok gužvi godišnji odmori

Gužve za izdavanje biometrijskih pasoša nastale su ne samo zbog sezone godišnjih odmora, već i zbog toga što mnogi naši građani koji žive i rade u inostranstvu, radije ovdje produžuju pasoše ili traže nove, zato što je ovdje to jeftinije nego u ambasadama i konzulatima u inostranstvu.

-Inače, mogu da kažem da mi i skraćujemo zakonski rok za izdavanje pasoša koji iznosi 30 dana. Kod nas se dobije za 15 do 20 dana. I dalje važi propis o hitnom izdavanju pasoša. Onaj koji to želi treba da plati 200 maraka i pasoš će dobiti za 48 sati., rekao nam je Šarić. U daljem razgovoru Šarić je apelirao na građane iz urbanog dijela grada da od iduće nedjelje koriste poslijepodnevne sate za predaju zahtjeva , jer tada ne bi trebalo biti većih gužvi. I dalje, oni koji imajuvažeće stare pasoše ne moraju žuriti sa zahtjevom za izdavanjem biometrijskog jer liberalizacija viznog režima, za šta će biti potreban biometrijski pasoš, neće uslijediti tako brzo kako se običan svijet nada.

Na kraju razgovora Izudin Šarić nam je rekao da na ostalih 12 punktova u općinama TK, gdje se također izdaju biometrijski pasoši nema problema i gužvi.

Tuzlanski list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *