RIJEŠEN PROBLEM VODOSNADBIJEVANJA NASELJA SARAČI, BRDO I ŠEHIĆI

SaraciOtvaranjem pumpne stanice u Saračima pušten je u rad novoizgrađeni vodovod, sa izvorišta „Krušik“, za naseljena mjesta Sarači, Brdo i Šehići.   Realizacijom ovog projekta riješeno je pitanje vodosnadbijevanja 150 domaćinstava u tri mjesne zajednice, Sarači – Lipovice, Miljanovci i Gornji Rainci, koji se nalaze u tvz.“visinskim zonama“.

Komletna investicija izgradnje vodovoda iznosila je oko 215 hiljada KM, od čega je općina Kalesija učestvovala sa 156 hiljada KM, kroz izgradnji primarnog dijela vodovonog sistema, dok je preostali dio sredstava obezbijeđen učešćem mještana pomenutih naselja.

Izvođač radova radova bilo je JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija.

Projekat izgradnje vodovodne mreže započet je prije godinu dana, na inicijativu Vijeća MZ-e Sarači, s ciljem rješavanja problema snadbijevanja vodom građana čiji se stambeni objekti nalaze  iznad 320 metara nadmorske visine, u gornjem dijelu Sarača.

Nakon pokrenutih aktivnosti u projekat su se uključili mještani naselja Brdo (MZ Miljanovci) i Šehići (MZ Gornji Rainci), koji su, također,  godinama imali velikih problema sa vodosnadbijevanjem.

Rasim Alibašić, koji je bio predsjednik građevinskog odbora ističe da je ovim projektom riješeno jedno od najvažnijih pitanja za stanovnike ovih naselja, koji su u ljetnim mjesecima bili primorani vodu dovoziti iz drugih mjesta.

Općina Kalesija je od starta podržala ovaj projekat i pružila svu potrebnu pomoć u realizaciji rješavanja ovog životnog problema za mještane Sarača, Brda i Šehića.

Opinski načelnik Rasim Omerović posebno je pohvalio inicijativu mještana, koji su pokazali da se i pored velikih problema, snadbijevanje vodom građana koji se nalaze u brdskim dijelovima općine Kalesija na kvalitetan način može riješiti ovaj problem.

Općina Kalesija će u ovoj godini nastavti sa realizacijom vodosnadbijevanja „visinskih zona“, a načelnik Omerović smatra da je ovakav  model  prihvatiljiv i za ostale građane općine Kalesija, koji bi se na isti ili sličan mogli  priključiti na vododni sistem.

Pored realizacije vodovodne mreže MZ-a Sarači – Lipovice je, kao jedna od najmlađih mjesnih zajednica na području općine Kalesija, za relativno kratko vrijeme od nastanka, uspjela realizovati nekoliko veoma značajnih infrastrukturnih projekata kojima su poboljšani uslovi života na ovom području.

Prema riječima Sakiba Hasanovića, predsjednika vijeća MZ-e Sarači – Lipovice,  u ovu mjesnu zajednicu je u protekle četiri godine uloženo više od pola miliona maraka (vodosnadbijevanje, ulična rasvjeta, izgradnja i asfaltiranje puteva, mostova…), od čega su mještani, kroz razne projekte,  obezbijedili oko polovinu sredstava.

Pored već realizovanih projekata, u Saračima planiraju nastaviti sa aktivnosti na poboljšanjem uslova za život građana,  a jedan od najvažnijih projekata smatraju  rješavanje problema kanalizacione mreže.

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *