RADNICI RMU “ĐURĐEVIK” ODRŽALI PROTEST UPOZORENJA

55Oko 100 radnika Rudnika mrkog uglja (RMU) “Đurđevik” danas je održalo jednosatni protest upozorenja ispred upravne zgrade rudnika.

Predsjednik Sindikalnog odbora Radničkog sindikata RMU “Đurđevik” Said Muhić izjavio je za Fenu da su pred upravnom zgradom pročitani zahtjevi radnika te da im se niko iz uprave rudnika nije obratio.

– Očekujemo da ovi zahtjevi budu ispunjeni do 23. septembra a ukoliko se to ne desi stupit ćemo u generalnu obustavu rada koja će trajati do ispunjenja zahtjeva, jer je trenutno stanje neodrživo – istakao je Muhić.

Radnici traže usklađivanje plata proizvodnih radnika (u nivou KV radnika u proizvodnom procesu) s prosjekom plate rudnika, odnosno da minimalna osnovna plata KV radnika iznosi 910 KM, te da isplata plate po tom kriteriju počne od augusta ove godine.

Pored toga, zahtijevaju smjenu izvršnog direktora za tehničke poslove Mirsada Taletovića za koga tvrde da je ključni krivac za stagnaciju rudnika, loše proizvodne rezultate i materijalni položaj rudara.

Među zahtjevima je prijem novih radnika u proizvodni proces putem javnog oglasa, kao i da prioritet pri zapošljavanju bude dat djeci uposlenika i penzionera rudnika.

– S obzirom da imamo informacije da bi uskoro trebali biti primljeni neki “neproizvodni” radnici za kojima u rudniku nema potrebe, upozorili smo da će u tom slučaju generalna obustava rada biti aktivirana automatski – rekao je Muhić.

Radnici traže i da članstvo u četama bude u sklađeno sa Zakonom o rudarstvu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast, a ne po rodbinskoj, stranačkoj ili prijateljskoj osnovi.

Poseban sindikalni zahtjev odnosi se na neophodne investicije u rudnik, kao i pokretanje razvojnih projekata s mrtve tačke i otvaranje novih zamjenskih proizvodnih kapaciteta.

Spisak zahtjeva proslijeđen je Nadzornom odboru RMU “Đurđevik”, Upravi RMU “Đurđevik, Nadzornom odboru JP Elektroprivreda BiH (EPBiH), Upravi JP EPBiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, premijeru Federacije BiH, te predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *