RADNICI KONJUHA OSTAJU U ŠATORSKOM NASELJU ISPRED OPĆINE ŽIVINICE

konjuh_sator - foto Zivinice.baRadnici drvoprerađivačkog preduzeća “Konjuh” iz Živinica, kojih je trenutno oko 130, ostat će u jučer postavljenom improviziranom šatorskom naselju ispred zgrade Općine Živinice sve dok njihov zahtjev, da ova općina bude garant za kredit od dva miliona KM, ne bude ispoštovan.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao predsjednik Sindikata preduzeća “Konjuh” Mevludin Trakić, danas je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice na kojoj su vijećnici donijeli odluku o izmjeni regulacionog plana čime bi se omogućilo da ovo preduzeće prodaje zemljište u svom vlasništvu.

Trakić pojašnjava da je odluka bila jednoglasna, ali da ona nije prihvatljiva za radnike ovog preduzeća budući da se radi o rješenju za koje je potrebno duže vremena za realizaciju, a radnicima ovog preduzeća potrebno je što prije da pokrenu proizvodnju i zaposle radnike.

– Potrebno je učiniti nešto što prije da bi se problemi u preduzeću riješili jer je sve ovo dosad na duge staze budući da je Konjuh u velikoj krizi – upozorio je Trakić.

Dodaje da njihovi zahtjevi i dalje ostaju garancija za kredit od dva miliona od Općine Živinice te da im garancije za kredit od još četiri miliona daju Federacija BiH i Tuzlanski kanton, a ovim kreditom povećao bi se broj radnika u preduzeću i pokrenula proizvodnja.

Radnici Konjuha i dalje potražuju dvadesetak plaća, uvezivanje radnog staža i uplatu za penziono i zdravstveno osiguranje.

U januaru ove godine radnici “Konjuha” iz Živinica pješke su došli do Sarajeva gdje su tražili od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da im pomogne da bi preduzeće nastavilo raditi.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *