Priznanja za Mumina Turića – Živču i ministra Zijada Mahmutovića

U organizaciji Udruženja boraca Patriotske lige Kalesija obilježena je 21. godišnjica Regionalnog avjetovanja komandanata Patriotske
lige za sjeveroistočnu Bosnu koje je održano 11. januara 1992. godine u
prostorijama OŠ Tojšići.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća ispred spome-obilježja šehidim i poginulim borcima u Kalesiji i Tojšićima.

Okupljanje u Tojšićma bila je prilika da se ponovo na istom mjestu nađu, vide i razmijene iskustva učenici Savjetovanja. Fatihom su se sjetili onih koji više nisu među živima, a bili su te 1992. godine u Tojšićima, kao što su, između ostalih, i Meho Karišik i Munib Bisić. Na svečanoj akademiji, nakon riječi dobrodošlice Fikreta Suljkanovića, govorili su i Avdo Hebib, predsjednik Saveza Patriotske lige BiH, Zijad Mahmutović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona, Nedžad Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, prof. dr. Salih Kulenović, predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona, Dževad Tosunbegović, predsjednik PL Kalesija, Hasan Ćorsuljić, predsjednik Mjesne zajednice Tojšići, i general Vahid Karavelić. Na okupljanju je rečeno da pripadnici Patriotske lige, koji su bili nukelus stvaranja Armije R BiH, nikako nisu zadovoljni odnosom države prema njima.

U svom obraćanju Avdo Hebib se osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva te rekao da će PL svoju komplektnu infrastrukturu staviti u službu popisa stanovništva kako se ne bi desilo da Bošnjaci upadnu u zamke koje im se nude ovim popisom. Naglašeno je da se nipošto ne smije zaboraviti ono što je uraduila Patriotska liga i da to treba prenositi na najmlađe naraštaje.

Dodijeljena su i dva priznanja, dvije Plakete Patriotske lige koje su dobili Mumin Turić – Živčo (Kalesija) i Zijad Mahamutović (Gradačac), za koga je naglašeno da Plaketu dobija kao pripadnik PL-a, a ne kao ministar. Priznanja je uručio general Vahid Karavelić.

Gosti, kojih je bilo iz svih krajeva BiH, su odali priznanje općini Kalesija što čuva sjećanje na ovaj jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH.

(Bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *