Posljednjih nekoliko stotina bh. građana, koji se nalaze u centru za azilante u Švedskoj, do kraja oktobra će biti vraćeni u BiH

Problem lažnih azilanata iz BiH, koji su proteklih nekoliko mjeseci masovno odlazili u Švedsku i tražili azil, iako za to nisu imali nikakvih osnova, zbog čega je našoj zemlji jedno vrijeme prijetila i suspenzija bezviznog režima, gotovo je u potpunosti riješen.

Ovo je za “Dnevni avaz” potvrdio sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i šef Monitoring tima za viznu liberalizaciju Bakir Dautbašić, kazavši da će posljednjih nekoliko stotina bh. građana, koji se još uvijek nalaze u centru za azilante u Švedskoj, biti deportirani u BiH do kraja ovog mjeseca.

– Novi slučajevi lažnih azilanata iz BiH nisu registrirani u Švedskoj, što znači da se i tome stalo u kraj. Vjerovatno su i građani shvatili da od toga nema ništa. Važno je reći da smo svim lažnim azilantima ušli u trag i da su evidentirani. Slijedi im zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina – kazao je Dautbašić.

On je istakao da bi ovo trebao biti jasan signal svima onima koji se eventualno spremaju otići.

– Bh. građani nasjeli su na priče, a sigurno će i u budućnosti biti onih koji će na ovaj način pokušati zgrnuti novac. Mi tu svakako nismo mogli puno uraditi, jer su organizatori odlaska u Švedsku iz Srbije, no, niko ko nema osnove za azil neće se tamo dugo zadržati, jer je Švedska izmjenom legislative skratila procedure obrade zahtjeva za azil na samo 25 dana – naglasio je Dautbašić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *