POSLJEDNJI POKUŠAJ IZBJEGAVANJA SUSPENZIJE

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije UEFA Michel Platini sutra će u prijestolnici Atine na sastanku primiti članove Predsjedništva Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Sulejmana Čolakovića, Ilju Dominkovića i Bogdana Čeku.

Biće to posljednji pokušaj dogovora da N/FSBiH prihvati zahtjeve UEFA i FIFA vezane za ukidanje Predsjedništva i uvođenje jednog predsjednika. Nakon što je Skupština N/FSBiH na sjednici 16. jula odbila prijedlog statuta međunarodnih fudbalskih federacija, postalo je i više nego izvjesno da će se bh. Savez, sve reprezentativne selekcije i klubovi suspendovati iz UEFA i FIFA.

Međutim, zahvaljujući lobiranju nekadašnjeg predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije, te sadašnjeg potpredsjednika Fudbalskog saveza Srbije Ivana Ćurkovića, Platini je pristao održati sastanak sa članovima Predsjedništva N/FSBiH, te generalnim sekretarom krovne kuće bh. fudbala Jasminom Bakovićem, kako bi se pokušala izbjeći suspenzija.

Ipak, od ovog sastanka ne treba očekivati mnogo, s obzirom da je poznato kakvi ljudi vladaju bh. fudbalom. Recimo, Sulejman Čolaković u javnim je istupima uvijek bio za ukidanje Predsjedništva, dok je na sjednicama Izvršnog odbora redovno dizao ruku za ostanak sadašnje situacija. Da mu je fotelja (ali i reprezentacija Hrvatske) draža od budućnosti bh. fudbala nebrojeno puta je dolazao i Iljo Dominković, dok je Bogdan Čeko, pretučen u Luksemburgu, najavio da će “u nedjelju u Atini imati šta da kažem i predsjedniku UEFA Michelu Platiniju”.

Komitet za hitnost UEFA zasjedaće početkom oktobra i to će tijelo Evropske fudbalske federacije predložiti Izvršnom odboru UEFA, čije je zasjedanje planirano za kraj oktobra, odluku vezano za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko se ne dogodi neki drastičan obrat, za očekivati je da UEFA i FIFA suspenduju bh. Savez iz svih svojih takmičenja i tijela.

SportSport.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *