Počinje borba za fotelje u Vladi TK-a

Kantonalni ogranci SDP-a i SDA Tuzla u narednih nekoliko dana obznaniće imena budućih ministara u Vladi TK-a, koju će predvoditi premijer Sead Čaušević, dugogodišnji član SDP-a iz Gračanice.

U stranačkim rukovodstvima za sada ne žele govoriti o tim imenima, pravdajući se činjenicom da nisu dogovorili podjelu ministarstava, no nezvanično saznajemo da je ta podjela dogovorena na ranijim sastancima i uslovljena potrebom kadrovskih komisija da zbrinu zaslužne članove.

Ćatić umjereni favorit

Na ime, SDP će pored premijerske funkcije dobiti još šest ministara u budućoj vladi. Sasvim je sigurno da će Općinska organizacija Tuzle dati najmanje tri buduća ministra, a kao kandidati se spominju Aid Berbić, koji bi trebao sjesti u fotelju ministra saobraćaja, trgovine i turizma, Zoran Teufilović je najbliži poziciji ministra unutrašnjih poslova, dok se za poziciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta vodi unutarstranačka borba između Nađe Vukadinović, koja je kandidat tuzlanske organizacije, te Armina Ćatića, aktuelnog direktora Narodnog pozorišta Tuzla, koji ima podršku i van općinske organizacije, zbog čega je umjereni favorit.

No, ukoliko Ćatić bude izabran, ne zvanično saznajemo da bi u Vladu mogao i Slavko Stjepić, aktuelni pomoćnik načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, koji bi sjeo u fotelju ministra za prostorno uređenje.

U SDA je podjela neizvjesnija, posebno zbog jakog uticaja banovićkog lobija, koji je u prošloj vladi dao premijera i jednog ministra, te će, s obzirom na dobar izborni rezultat, očekivati bar dva ministarstva u novoj podjeli vlasti. No, takav plan remeti zahtjev SDP-a da u novoj vladi ne bude niko iz prethodne, te uska kadrovska struktura banovićke SDA. U isto vrijeme, SDA će dati ministra iz Lukavca, a Tuzlu će zastupati Salko Bukvarević, koji je najbliži fotelji budućeg ministra za bora~ka pitanja. Nezvanično saznajemo da bi u fotelji mogao ostati i aktuelni ministar za zdravstvo Asim Musić, esdeaovac iz Kalesije koji zbog svojih rezultata ima podršku i SDP-a, posebno zbog reforme u zdravstvenom sektoru koju je uradio u protekle četiri godine. Musić bi, ukoliko ga SDA zaista predloži, bio jedini minister koji ostaje u svojoj fotelji.

Boljitku poljoprivreda

Treći partner u vlasti, NS Radom za boljitak najbliža je preuzimanju Ministarstva poljoprivrede, a mjesto Ministra mogao bi zauzetiMersed Šerifović, aktuelni poslanik u Skupštini i jedan od čelnika ove stranke na državnom nivou.

Almir Šećkanović/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: