POČINJE ANALIZA KANTONALNIH AGENCIJA: DIREKTORI BLIZU OTKAZA

Stanje u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona, koja po mnogo čemu ima odlike privatnog preduzeća direktora Almazage Ćatovića, naći će se pod lupom Vlade TK-a na njenim narednim sjednicama, saznajemo iz ureda premijera TK-a Seada Čauševića. Naime, već godinama postoji nezadovoljstvo radom zajednice, prije svega zbog činjenice da od 2007. godine njeno rukovodstvo nije dostavilo izvještaj o radu!
„Procjenjuje se da Turistička zajednica TK-a ima prihod oko dva miliona maraka od članarina. Prema zakonskim propisima, 35 posto od toga se ulaže u razvoj turizma, a 25 posto u očuvanje kulturnog naslijeđa. Riječ je o značajnom iznosu javnih sredstava, zbog čega moramo analizirati njihovu potrošnju”, potvrdio nam je premijer Čaušević, dodajući da je zabrinjavajuće što već tri godine nema izvještaja iz Turističke zajednice.

„Treba vidjeti kako su se trošila sredstva u te tri godine. Nama je turizam od izuzetnog značaja, odnosno, to nam je je dan od glavnih pokretača razvoja Kantona. Znači, mi ćemo zaduiti Ministarstvo saobraćaja, trgovine i turizma da na pravi izmjenu nekih akata kako bi se znala potrošnja novca“, otkrio nam je  Čaušević.

Inače, nezvanično saznajemo da će Vlada analizirati I višegodišnji učinak kantonalne Agencije za privatizaciju, na čijem se čelu već godinama nalazi Zijad Hasanhodžić. Na vodno je kantonalna vlast nezadovoljna ovogodišnjim planom Agencije, po kojem je predviđena privatizacija tek jedne od 37 neprivatiziranih firmi u TK-u.

 

„Istina je da se deset firmi od tih 37 neprivatiziranih nalazi u izuzetno teškom stanju. Mi smatramo da Agencija mora naći načina da i njih privatizira. Tačnije, želimo plan za svaku firmu“, kazao je premijer Čaušević. Već godinama su sindikalisti iz neuspješno privatiziranih firmi optuživali čelnike Agencije za privatizaciju, navodeći pri tome da su oni krivi za većinu problema tuzlanske privrede, što je još je dan od razloga Vladine odluke da analizira njen učinak.

 

Almir Šećkanović/Oslobođenje

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *