PK Dubrave: Nastavljen opasni ilegalni iskop uglja

Nakon nezapamćene tragedije na Površinskom kopu Dubrave kod Živinica, u kojoj su život izgubila četvorica mladića, ilegalna eksploatacija uglja ne prestaje.

Ekipa “Dnevnog avaza” jučer je zatekla više osoba koje su na nekoliko mjesta bez dozvole s rudničke trake skidale ugalj. Za ovu tešku nesreću skoro svi najodgovornijim smatraju Rudnik Kreka, u čijem sastavu djeluje PK Dubrave, jer nije onemogućen prilaz traktorima i konjskim kolima pomoću kojih se ilegalno izvozi ugalj te što ilegalni skupljači potplaćuju menadžment i čuvare.

No, Enver Omazić, direktor Kreke, kaže da višedecenijska pojava krađe uglja više nije pitanje preživljavanja.

– Žao mi je momaka koji su nastradali i Rudnik izražava saučešće njihovim porodicama. Mogu razumjeti da je socijalni status tih ljudi težak i da neko ilegalno uđe jer nema ogrjeva ili zato što mora zaraditi za hljeb. Ali, u ovom slučaju, pojedinci su razvili biznis, a oni koji su najmanje zarađivali platili su životom – ističe Omazić.

Ovu pojavu, smatra on, nemoguće je iskorijeniti ako u problem ne budu konstantno uključeni policija, tužilaštva i sudovi.

– Stalno dovozimo prepreke na puteve kojima prolaze natovareni traktori i oko rudnika je postavljen natpis da je ulaz strogo zabranjen. Kada bi policija vršila stalni nadzor, ova bi se pojava, ako ne iskorijenila, ondabarem smanjila- rekao je Omazić te dodao da je

Kreka prošle godine sankcionirala 18 svojih radnika na osiguranju jer nisu reagirali na krađu uglja. Nisu svi čuvari na rudnicima korumpirani. Ima i poštenih, ali kradljivce ne smiju prijaviti zbog vlastite sigurnosti. Neki nelegalni skupljači uglja veoma su drski i agresivni. Meni i mojoj djeci mjesecima su prijetili i slali poruke, a prije dva mjeseca radniku na osiguranju u PK Šikulje, koji je kradljivce uhvatio na djelu, slomili su ruku.

Dalje, napadaju motkama, gađaju grumenima uglja, staju pred bager i ne daju da se radi dok ne pokupe koliko im je dovoljno – rekao je Omazić

Na Površinskom kopu Dubrave i jučer su, na insistiranje Nesibe Dedić, sestre stradalog Alema Dedića, ponovo prekopani dijelovi obrušene mase i ovaj put pronađena je ruka njenog brata.

– Nakon što je tijelo kompletirano, dženaza rahmetli Alemu bit će, najvjerovatnije, obavljena u petak. Sutra se očekuje i dolazak njegove majke koja živi u SAD – kazao nam je jučer Merlin Bašić, blizak rođak stradalog Dedića.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *