OTVORENA SOLARNA ELEKTRANA U KALESIJI

Danas je u Kalesiji, u prisustvu premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, prestavnika Vlade TK-a i općine Kalesija,  puštena u rad prva solarna elektrane u Bosni i Hercegovini.  Svečanu vrpcu, kojom je zvanično otvorena solarna elektrana, presjekli su Selmir Fatić, direktor ‘EKO ENERGIJE”, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i  Željko Knežiček, ministar industrije, rudarstva i energetike TK, dok je ‘pritiskom na dugme’ elektranu u pogon pusti ministar Erdal Trhulj.

Investitor je firma “EKO ENERGIJA” – Kalesija, vlasnika Selmira Fatića, a  kompletna investicija izgradnje elektrane iznosila je 800 hiljada KM. Fatić  očekuje da će se u narednih deset godina vratiti uložena sredstva.

Prilikom svečanog otvaranja elektrane, premijer Nermin Nikšić je istakao da je ovo prva solarna elektrana u regijonu i da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se obezbijedila maksimalna podrška ovakvim projektima.

– Ovo je još jedna potvrda hrabrosti i odlučnosti Bosanaca i Hercegovaca, koji kada žele nešto da urade mogu i da prednjače u zemljama okruženja, jer ovakve elektrane još nema ni u Hrvatskoj ni u Srbiji. Moramo biti ponosni na ljude poput Fatića i takvim poduzetnicima stvariti ambijent da nastave sa svojim investicijama, kazao je Nikšić.

Oprema za proizvodnju solarne energije instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, nakon što je u maju prošle godine Općinsko vijeće Kalesija donijelo Odluku o dodjeli u zakup krova dvorane za ove namjene. Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović je  naglasio da je ovo veliki uspjeh za Kalesiju i da već sada postoji interes ulagača na području općine Kalesija, po pitanju obnovljivih resursa za proizvodnju električne energije.

– Općina Kalesija je od ideje do realizacije  u potpunosti podržala ovaj projekat. Otvaranjem ove elektrane ostvareni su kontakti sa slovenačkim partnerima koji su već zainteresirani za nova ulaganja, kako u energetskom tako i drugim privrednim granama, kazao je Omerović.

Tokom boravka u Kalesiji premijer Nikšić se sastao sa i sa privrednicima sa područja općine Kalesija, gdje su dogovoreni dalji koraci saradnje kalesijskih privrednika i Vlade FBiH. Nakon sastanka sa privrednicima premijer Nikšić, sa ministrima se sastao sa načelnikom općine Kalesija, Rasimom Omerovićem, koji je delegaciju federalne Vlade upoznao sa dosadašnjim privrednim i infrastrukturnim ulaganjima na području općine Kalesija. Posebno je naglašena potreba uklanjanja zakonskih barijera i komplikovane procedure prilikom registracije preduzeća i potencijalnih ulaganja.  Naglešena je potreba da se što hitnije pristupi izmjenama i dopunama zakona kojima bi se pospješila ulaganja u privredu i stvorili ulovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Današnju posjetu općini Kalesija , federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Zukan Helez iskoristio je i za posjetu mezaru narodnog heroja Senada Hodžića – Mehdina. Ministar Helez je, potom,  položio cvijeće na centralno spomen obilježje u Kalesiji, a nakon toga se sastao i sa predstavnicima boračkih organizacija i udruženja sa područja općine Kalesija.

Pored premijera Nikšića, u delegaciji Vlade FBiH još su bili:  Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Zukan Helez, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH. Također, danas su u Kalesiji boravili i predsjednik Skupštinje TK-a, Bajazit Jašarević i kantonalni ministar energentike i rudarstva, Željko Knežiček.

Foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *