OPOZICIONI VIJEĆNICI NAPUSTILI SJEDNICU VIJEĆA

Jučerašnju sjednicu općinskog vijeća Kalesija obilježilo je napuštanje sjednice opozicionih vijećnika predvođenih SDP-om, česte pauze i verbalni sukob općinskog načelnika i samostalnog vijećnika dr.Seada Selimovića.

Nezadovoljni usvajanjem Odluke o  izboru članova vijeća Mjesnih zajednica na području općine Kalesija, u kojoj su umjesto predoženih kandidata SDP-a, SBB-a i Snage ekonomskog pokreta imenovani članovi koje je predložio općinski načelnik, sjednicu je napustilo šest vijećnika SDP-a, Fikret Suljkanović iz SBB-a i Kasim Selimović, vijećnik Snage ekonomskog pokreta.

Iako se očekivalo da će nakon njihovog napuštanja sjednice uslijediti efikasniji rad u u kojem će bez većih problema biti usvojene predložene odluke, s obzirom da postoji vijećnička većina, nastao je novi „zastoj“.

Istupanjem iz BPS-a i formiranjem zasebnog kluba samostalnih vijećnika, dr.Sead Selimović i Asim dr. Mehmedović su napustili i vijećničku većinu, a njima se, sudeći po načinu glasanja, priključio i  Esad Čanić iz SBiH.

Sead Selimović je u nekoliko navrata, prilikom izlaska za govornicu, kritikovao rad općinske vlasti, kazavši kako načelnik teško prihvata kritički osvrt, navodeći, kako je  potpuno pogrešno da jedna osoba odlučuje o svemu, aludirajući na načelnika Omerovića,  a da ostali samo dizanjem ruku to potvrđuju. Takav način rada Selimović je nazvao diktaturom.

Načelnik Omerović je uzvratio kako je iznenađen riječnikom kojim se koristi doktor nauka i da su, po njemu, upravo najobrazovaniji kadrovi među najdogovorinijim za ovakvo stanje u zemlji. Uslijedio je niz replika i „teških riječi“ s obje strane, koje su zaustavljene pauzom, koju je zatražio Klub SDA.

U nastavku sjednice usvojen je Nacrt budžeta općine Kalesija za narednu godinu, koji je planiran u iznosu od 6.miliona i 338 hiljada KM. Nakon usvajanja Nacrta budžeta bit će obavljena javna rasprava u trajanju od 30 dana, na kojoj je građani moći dati svoje mišljenje i nove prijedloge budžeta, koji bi se u formi Prijedloga trebao naći na dnevnom redu decembarske sjednice vijeća.

Na ovoj sjednici vijeća  usvojena je i Odluka o  odvodnji i prečišćavanju otpadnih voda, Odluka o davanju na korištenje i upravljanje Postrojenja za pripremu pitke vode „Krušik“ JP Vodovod i kanalizacija Kalesija, kao i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnja puta u naselju Zelina u MZ-i Kalesija centar.

 

M.Zulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *