OMOGUĆENO UVEZIVANJE STAŽA I PENZIONISANJE 59 RADNIKA U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA TK-a

5Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK potpisali su ugovore o beskamatnoj pozajmici sredstava, čime su stvoreni preduslovi za penzionisanje 59 radnika u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom.

Za uvezivanje radnog staža i stvaranje uslova za odlazak u penziju radnika Elektromontaže, Aide, TTU-a, Livnice čelika Tuzla i Bosnia Valves, Vlada TK i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva izdvojili su ukupno 960.000,00 KM.

– Radi se o uspješnoj aktivnosti Vlade TK i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kojom ujedno pokazujemo da mi ne želimo da dodjeljujemo grant sredstva, nego ove pozajmice želimo koristiti za nova penzionisanja i uvezivanje radnog staža u ovim privrednim društvima – izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Željko Knežiček.

Kazao je kako se očekuje da se tokom 2014. godine sa sličnim projektom krene i prema privatnim privrednim društvima, a kojima bi se pozajmljivala sredstva za uvezivanje radnog staža i stvaranje uslova za otpremanje radnika u zasluženu penziju.

Kako je rečeno, u današnjim potpisanim ugovorima bitne su dvije stavke, gdje se jedna odnosi na mogućnost da se pozajmnica pretvori u uvećanje vrijednosti kapitala u onim društvima gdje je Vlada Tuzlanskog kantona većinski vlasnik.

Druga stavka omogućava da se onim društvima koja su u 100 posto državnom vlasništvu ova pozajmica pretvori u bespovratna sredstva, istaknuto je.

– U protekle tri godine, zahvaljujući Vladi TK-a i resornom ministarstvu oko 150 radnika Aide je steklo uslove za odlazak u penziju, čime je i Aida došla na jedan optimalan broj uposlenih – izjavio je direktor Fabrike obuće Aida Tuzla Zejćir Mehić.

Nakon potpisivanja ugovora, direktori i predstavnici privrednih društava su izrazili zahvalnost Vladi TK i Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u ime radnika koji će realizacijom ovog programa otići u zasluženu penziju.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *