OBILJEŽEN DAN OPĆINE KALESIJA

Nizom prigodnih manifestacija, danas je u Kalesiji oblježen 23.maj Dan općine Kalesija.

Naime, na današnji dan 1992.godine kalesijski borci, pripadnici Armije BiH, su nakon samo dvanaest dana okupacije Kalesija ponovo oslobodili Kalesiju, koja je tada  postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.  Posljedice ratnih dešavanja na ovim prostorima bile su velike, etničko čišćenje, stradanje i raseljavanje stanovništva, odvođenje mnogih u logore, zatim razaranje kalesijskih naselja, vjerskih objekata, industrijskih postrojenja kao i nova administrativna podjela teritorije.

U znak sjećanja na oslobođenje Kalesije, a posebno na pripadnike Armije RBiH koji su položili svoje živote za odbranu Kalesije i BiH,  predstavnici općine Kalesija, boračkih udruženja i organizacija, Oružanih snaga BiH, MUP-a, vjerskog i političkog života, položili su cvijeće na Centralno spomen obilježje u Kalesiji i odali počast svim stradalim u proteklom ratu.

Nakon toga, u Sali BKC-a Alija Izetbegović u Kalesiji, održana je svečana akademija  na kojoj je bilo riječi o značaju 23.maja za općinu Kalesija. Prigodnim referatom u povodu 23.maja Dana općine Kalesija obratio se općinski načelnik Rasim Omerović, koji je, posebno istakao rezultate u poslijeratnoj obnovi infrastrukture i stvaranju ambijenta za poslovna ulaganja na području općine Kalesija.

Obraćajući se prisutnima General OS BiH Mirsad Gutić je govorio o hrabrosti i odlučnosti kalesijskih boraca, koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani Kalesije i cijele BiH.

U znak priznanja za naročite zasluge građanima, organizacijama, institucijama i drugim fizičkim i pravnim licima koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima rada, jačanju i unaprjeđenju razvoja općine Kalesija, u povodu 23. maja – «Dana općine Kalesija», a na osnovu Odluke  Općinskog vijeće Kalesija, «Medalja sa zlatnim grbom» općine Kalesija uručena je OK Bosna Kalesija.  «Plaketu sa zlatnim grbom općine Kalesija» dobili su: Muharem Mešanović iz Prnjavora, Preduzeće “Sirovine Pezić” Miljanovci – Kalesija  i  Humanitarna organizacija IPM – Tuzla.

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *