NJEMAČKI LIST DIE WELT: SRBIJA NA PRVOM MJESTU PO BROJU ZAHTJEVA ZA AZIL

Građani Srbije su u prošloj godini podnijeli najveći broj zahtjeva za azil u Njemačkoj, piše u utorak njemački list Die Welt, pozivajući se na dokumente saveznog Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Srbije je u 2012. godini podnijeto ukupno 8. 477 zahtjeva za azil, što je povećanje oko 85 posto u odnosu na 2011. godinu, navodi se u tekstu i ističe da je ukidanje viza za građane Srbije i Makedonije doprinjelo ovom povećanju.

Ukupan broj zahtjeva za azil u Njemačkoj je lani drastično porastao i, po podacima ministarstva u koje je list imao uvid, u 2012. godini je kod Zavoda za migracije i izbjeglice podnijeto 64.539 zahtjeva za azil, što je 41 posto više nego pretprošle godine.

U tekstu se obrazlaže da je važan razlog za povećanje broja azilanata ukidanje viza za Srbiju i Makedoniju i da obje zemlje, zajedno s BiH, Sirijom i Rusijom spadaju u glavne zemlje odakle stiže najviše zahtjeva za azil, prenosi Tanjug.

Glavni ”podstrekač” za rapidni rast broja molbi za azil je, kako smatraju eksperti, povećano plaćanje ”keš” novca za plaćanje podnosiocima zahtjeva, koje je Savezni ustavni sud naložio.

Broj zahtijeva za azil je u međuvremenu smanjen, navodi list i prenosi da je savezni ministar unutrašnjih poslova Hanas-Peter Fridrih jesenas ukazao na to da se, kod podnosioca zahtjeva iz Srbije i Makedonije, radi prije svega, o takozvanima ”privrednim izbjeglicama”.

Ministarstvo unutarnjih poslova je, kako se navodi, došlo do zaključka da se očito, ni kod jednog podnosioca zahtjeva za azil iz Srbije, Makedonije i BiH nije moglo utvrditi postojanje uslova relevantnih za azil, kao što je proganjanje.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *