Nesreća u rudniku Banovići – tri rudara teže, dva lakše povrijeđena

Sinoć oko ponoći u jami Omazići Rudnika Banovići dogodila se teška rudarska nesreća u kojoj su tri rudara teže, a dva lakše povrijeđena. Nesreću je prouzrokovao eksploziv, odnosno, neeksplodirano minsko punjenje koje se nalazilo na radilištu gdje su rudari treće smjene izvodili redovne radove. Uviđaj na licu mjesta obavili su federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović i kantonalna tužiteljica Zikreta Džibrić.

Teže povrijeđeni rudari Admir Husić, Emir Gutić i Senahid Kahvedžić zbrinuti sa na Univerziteskom kliničkom centru Tuzla, dok su rudari Nihad Smajlović i Muhidin Hasić nakon ukazane pomoći poslani na kućno liječenje.

Kahvedžić, koji je u ovoj nesreći zadobio teške povrede grudnog koša i glave, priključen je na aparate za vještačko disanje i u životnoj je opasnosti, dok je zdravstveno stanje Husića, koji je danas operisan, i Gutića trenutno stabilno. Eksplozija minskog punjenja u jami Omazići banovićkog rudnika dogodila se početkom treće smjene.

FTV saznaje da je aktiviran eksploziv koji je koristila druga smjena, ali rudarima treće smjene nije prenijela informaciju da se na radilištu nalazi ekploziv s upaljačem. A treća smjena nije provjerila da li je radilište potpuno sigurno.

 

(FTV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *