Nakon nesreće na Kosovu, tuga u porodici Mirzeta Hodžića

kuca hodzica2Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer porodicu Mirzeta Hodžića (38) iz Tojšića kod Kalesije, koji je u utorak oko 19 sati nedaleko od Prištine s Nihadom Krlagićem iz Banovića, obojica radnici tuzlanskog preduzeća “Umel-Dalekovodmontaža”, nastradao kada je pao dalekovodni stub.

 

Majci pozlilo

Hodžić je živio u porodičnoj kući sa majkom Hurijom (64), suprugom Nevresom i dvije kćerke. Starija Merima završila je šesti razred, a mlađa Meliha ima tek tri godine. Njegov otac Fikret umro je 2001. godine.

 

U vrijeme naše posjete majku Huriju odvozila je Hitna pomoć, jer joj je pozlilo.

Ismet Hodžić (42), Mirzetov brat, kaže nam da je majka Hurija prije dva mjeseca imala infarkt i da je, uz sve to, i “šećeraš”. Boji se da je Mirzetova smrt ne dotuče. Za nesreću koja se dogodila na Kosovu, njemu su javili pola sata poslije ponoći s utorka na srijedu.

– Bilo mi je teško. Majci i snahi te večeri ništa nisam htio govoriti. Čakao sam jutro da im kažem. Mirzet je nekoliko puta bio na Kosovu. Posljednji put je otišao u subotu, a eto, u utorak je poginuo. Prethodno je, prije tog odlaska, bio 23 dana na Kosovu. Žalio se da mu je teško, da krvavo rade po velikim vrućinama. Govorio je da mu je dolazilo da spakuje stvari i krene kući – ispričao nam je Ismet te je dodao da je čuo da su na dalekovodu, prije nego što se srušio, bili Nihad Krlagić i Ibrahim Kuralić, a da je Mirzet bio ispod dalekovoda.

Prilikom pada dalekovod ga je poklopio i prignječio. I Nihad je poginuo, a Ibrahim je zadobio povrede nogu i povrede u predjelu grudi. Operiran je na Kosovu i u Bosnu će ga prevesti kada bude osposobljen za transport.

Transport tijela

Ismet jučer nije znao kada će tijelo njegovog brata biti dovezeno u BiH.

– Problem oko prijevoza nastradalih je tehničke prirode, odnosno stvar procedure i odnosa između dvije države BiH i Kosova. S obzirom na to da BiH nije priznala Kosovo, izgleda da će ih prvo morati avionom transportirati u Tursku ili neku drugu zemlju, a onda u Bosnu. Mi smo potrebnu dokumentaciju poslali. Kako su nam javili, možda krenu i večeras (u četvrtak navečer, op. a.) – kaže naš sagovornik.

Za Hodžića komšije kažu da je bio čestit i vrijedan. Bio je veliki borac, trudio se, radio, nastojao je da sebi i porodici osigura normalan život. Od komšija saznajemo da je i Mirzetov amidža Mumin Hodžić radio u “Umel-Dalekovodmontaži” te da je i on prije četiri godine poginuo nakon pada s dalekovoda u Baricama. Na osnovu toga je i Mirzet dobio posao u ovoj firmi.

 

Čengić: Utvrđuje se tačan uzrok

Generalni direktor “Energoinvesta” Enes Čengić rekao je jučer za “Dnevni avaz” da u ovoj kompaniji još nisu utvrdili kako je došlo do kvara na dalekovodu na Kosovu, gdje su smrtno stradala dva bh. radnika.

– Poslali smo ekipu na teren. Važno je da naši ljudi uslikaju mjesto nesreće kako bi se otkrio tačan uzrok pada dalekovoda. Ni mi nemamo previše informacija. Znamo da nadležna tužilaštva rade na ovom predmetu i neka se sve ispita do kraja. Ko je kriv za nesreću, neka za nju i odgovara – rekao je Čengić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *