Na more samo sa "prnjama"

Državljani BiH, koji na ljetovanje idu u Hrvatsku, izloženi su prilikom ulaska u ovu zemlju rigoroznim pretresima i oduzima im se sve što unose od hrane i pića, čak i voda.

Jedini način da se unese vrlo mala količina mesa u Hrvatsku je da se ide na specijalizovane granične prelaze, gdje se opet potpada pod duge, skupe i komplikovane procedure s neizvjesnim ishodom, a ako se prosječna porodica iz BiH odluči da ljetuje u Crnoj Gori, tamo stvari stoje još teže, jer je unos mesa potpuno zabranjen – pišu “Nezavisne novine”.

U Ministarstvu finansija Hrvatske poručuju da meso i mesne prerađevine građani BiH mogu da unesu samo na prelazima određenim kao veterinarske stanice, naravno, u minimalnim količinama, ali ne kriju da to pravilo nije isto za putnike koji dolaze iz zemalja EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švajcarske, Grenlanda i Islanda koji mogu slobodno da unose meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode, i to čak do 10 kilograma po osobi.

U Turističkoj organizaciji Crne Gore kažu da ograničenja na količine unesene hrane u ovu zemlju nisu ništa neobično, te da su prisutna i u većini zemalja EU.

BiH nije tako rigorozna prema susjedima, pa tako svi koji žele da dođu u BiH mogu slobodno da unesu hranu u vrijednosti do 200 KM, a količinski su limitirani samo cigarete alkoholna pića, parfemi i ostala roba koja je inače pogodna za preprodaju.

(Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *