Mehmed Đedović dobitnik je ovogodišnje Nagrade Društva pisaca BiH

Dobitnik godišnje Nagrade Društva pisaca BiH za 2015. godinu je Mehmed Đedović za roman “Legionar” (u kategoriji za najbolju knjigu namijenjenu odraslima).

O Legionaru Zejćir Hasić kaže:

U  romanu  «Legionar» Mehmed Đedović se tematski vraća prošlosti: vremenu Drugog svjetskog rata, ali ne poseže za pričom epskih ramjera, i ispisuje, u odnosu na pristup temi Drugog svjetskog rata na našim prostorima u rasponu od pedestih do osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, neobičnu ratnu priču, lišenu diktata rečenog vremena, u kojem je dominiralo crno-bijelo slikanje sudionika u ratu i jasno određena njihova uloga u ratu: jednih pozitivna, druhih negativna.  Inače, roman je napisan prema kazivanju jednog od neposrednih učesnika u Drugom svjetskom ratu. Da je roman Legionar  napisan u tom vremenu, zasigurno bi bio pohranjen u bunker cenzurom osuđenih djela.Veliki majstor slikanja tragičnih ratnih ljudskih sudbina, sineista Sergej Bondarčuk, jednom je prilikom rekao da je lako snimiti film u kojem će(u epskim scenama) biti prikazano stradanje velikog broja ljudi, a da pritom gledaoci ostanu emotivno nepotaknuti, ali je teško snimiti ratni film u kojem će biti prikazana tragična sudbina jednog čovjeka, a svi će gledaoci saosjećati s njim do suza.

Đedović se u romanu Legionar upravo bavi ljudskim sudbinama i pokazuje kako se različitim ratnim putevima dolazi do tragičnog kraja, ali pokazuje i to koliko je  velika ljudska želja za životom u vremenu u kojem je čovjek kao list koji se odupire oluji. Roman ima veliki broj ličnosti i događajnih epizoda, ljudskih priča, ali ih Đedović vješto usklađuje i vodi radnju manirom iskusna pisca koji i složenu radnju umije učiniti jednostavnom. Slikajući likove u romanu Legionar Mehmed Đedović još jednom pokazuje staru istinu, koja se u svakom novom ratu aktuelizira, da je rat vrijeme u kojem se pokazuje pravo lice, koliko je neko čovjek, a koliko nije.

Roman «Leginar» je potvrda da Đedović kao autor traga za novim uglom promatranja stvari, ljudi i događaja. Potvrda književne vrijednosti romana je nagrada Skender kulenović koja mu je dodijeljena za 2015. godinu, ali i nagrada Društva pisaca BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *