Među kandidatima za ministre u Vladi TK-a i osuđenici

Kao što se očekivalo, formiranje Vlade Tuzlanskog kantona ne ide nimalo lako, a sudeći prema posljednjim događanjima, cijeli proces potrajat će joć. Mandatar Sead Čaušević (SDP) sutra bi trebao znati imena svih ministara iz svoje partije. Nakon ocjene u Centrali SDP-a date su mu sugestije i prepušteno mu je da među ponuđenim kandidatima odabere one koje on želi.

Krivično djelo

No, dilema je puno. Za sada je, čini se, jedino izvjesno da će nova ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta biti Nađa Avdibašić-Vukadinović, a ministrica obnove, razvoja i povratka Dijana Bilanović. Izvjesno je i da će ministar industrije biti Željko Knežiček, kandidat NS Radom za boljitak.

Najveći problem mandataru Čauševiću predstavlja informacija da je najozbiljniji kandidat za ministra trgovine, turizma i saobraćaja Aid Berbić pravomoćno osuđen i kažnjen novanom kaznom zbog krivičnog djela nasavjestan rad u službi.

Jučer je „Avazu“ iz Tužilaštva TK zvani~čno potvđeno i da je Asim Aljić, kandidat SDA za ministra za boračka pitanja, pod istragom zbog zloupotrebe položaja.

– Već ranije sam rekao I ostat ću pri tome da za osobe koje su osuđivane nema mjesta u Vladi TK. Također, čuo sam i za istragu protiv jednog kandidata iz SDA. Za mene je i to eliminirajući faktor – kazao je Čauševi za „Avaz“.

Tihićev izbor

Ovakav stav mandatara mogao bi dodatno zakomplicirati situaciju, jer je Aljić kandidat kojeg je podržao KO SDA TK. Također, problema bi moglo biti i s prihvatanjem drugih SDA-ovih kadrova, prije svega Senije Bubić za ministricu poljoprivrede, koja je lični izbor Sulejmana Tihića.

– Prije imenovanja ministara obavit ću razgovore sa svima i vidjeti kakve su njihove biografije. Iskreno sam iznenađen prijedlogom za ministra poljoprivrede i vidjet ću kakve su njene kvalifikacije za tu funkciju te eventualno ponuditi zamjenu resora – kazao je Čaušević.

Fazlić: Ako treba mijenjat ćemo kandidate

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Amir Fazlić u izjavi za „Avaz“ potvrdio je da je i on obaviješten o istrazi koja se void protiv kandidata za ministra Asima Aljića.

– Anonimne prijave su jedno, a zvanična istraga nešto sasvim drugo. Ako se pokaže da je ta informacija tačna, zamijenit ćemo kandidata i predložiti drugog. Na putu sam za Sarajevo i to pitanje ćemo danas (ponedjeljak) razmotriti na kolegiju i Kadrovskoj komisiji. Predsjedništvo SDA donijet će konačnu odluku o tome – kazao je Fazlić.

Mlađan Lazić ministar finansija?

SDA je u međuvremenu pronašla i nedostajućeg kandidata za ministra finansija. Među nekoliko imena odlučili su se za Mlađana Lazića, direktora preduzeća „Gradski i prigradski saobraćaj“ Tuzla. Većinski vlasnik GIPSa je Nijaz Suljkić, muž odlazeće ministrice obrazovanja Mirzete Hadžić-Suljkić, pa zlobnici već komentiraju kako će Suljkić i Hadžić-Suljki, ipak, imati „svog“ ministra, iako obnova mandata „gospođi ministarki“ nije uspjela.

Elvir Huremović/Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *