Ko ima većinu u Općinskom vijeću Kalesija ?

Predsjedavajući općinskog Vijeća Kalesija Esad Čanić zakazao je četvrtu Vanrednu sjednicu OV za četvrtak, 2. jula.

Na dnevnom redu će se naći šest tačaka, među kojima i Odluka o razrješenju dužnosti predsjedavajućeg Općinskog vijeća, ali i razmatranje i usvajanje Odluke o izboru novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Također, pred vijećnicima će naći i Inicijative o opozivu načelnika općine Kalesija i donošenje Odluke o stavljanju van snage Odluke o imenovanju i utvrđivanju mjesečne naknade za rad u Upravnom odboru JZU „Dom zdravlja“ Kalesija.

Podsjećamo, grupa od 10 vijećnika je 22.juna Općinskom vijeću uputila zahtjev za održavanje sjednice vijeća na kojoj bi se razmatrala Odluka o smjeni predsjedavajućeg vijeća Esada Čanića i Inicijativa za opoziv načelnika Nedžada Džafića.

Nova vecina KalesijaMeđu potpisnicima su vijećnici SDP-a, NSRZB i Kluba vijećnika “Za bolju Kalesiju”. Njima su se priključili i vijećnici SBB-a, koji podržavaju ove prijedloge, ali iz “tehničkih razloga” nisu stavili svoj potpis.

Istog dana, pred zgradom općine Kalesija, održana je i konferencija za medije, na kojoj su predsjednici klubova potpisnika zahtjeva obznanili da je u Kalesiji formirana nova vijećnička većina koju podržava 14 vijećnika ( SDP – 5, Za bolju Kalesiju – 4, NSRZB – 3, SBB – 2 vijećnika). Tada je najavljena i mogućnost da novoformirana vijećnička većina bude proširena sa 14 na 17 vijećnika.  Prema njihovim navodima,  ovoj grupi vijećnika mogli bi se pridružiti Meho Suljkanović (vijećnik nacionalne manjine), Ramiz Baručić (SDU) i Muhamed Alić (A SDA).

Međutim, izgleda da najava formiranja nove vijećničke većine nije previše uzbudila predsjedavajućeg Čanića i načelnika Džafića, koji, po svemu sudeći, imaju svoje adute, koje skivaju od javnosti,  a koji bi im omogućili da sačuvaju trenutne pozicije.

Da li će zaista doći do najavljenih smjena i da li novoformirana vijećnička većina zaista ima natpolovičnu većinu  saznat ćemo na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, koja je zakazana za četvrtak, 02.juna.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *